Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на
Коментари Харесай

В САЩ постигнаха принципно споразумение за тавана на дълга

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и ръководителят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти са постигнали кардинално съглашение по трънливия въпрос за тавана на дълга, предадоха международните организации, като се позоваха на Кевин Маккарти. Това е основен стадий за отбягване на дефолт в Съединени американски щати, заяви Българска телеграфна агенция.

Компромисът е плод на продължителни и комплицирани договаряния. Сега преговорните екипи завършват детайлите, които ще бъдат вписани в законопроект, който ще бъде гласуван в Конгреса. Ако не беше реализирано съглашението, на 5 юни Съединени американски щати щяха да се озоват в положение на дефолт, нямаше да могат да заплащат заплати, пенсии или да обслужват други финансови задължения.

Подобно на всички огромни стопански системи и Съединени американски щати живеят на заем. Но за разлика от останалите развити страни, Съединени американски щати постоянно се сблъскват с казуса за тавана на дълга - оптималната стойност, до която Съединени американски щати могат да задлъжнеят и която би трябвало публично да бъде увеличена от Конгреса.

В хода на договарянията от януари насам републиканците обвързаха всякакво повдигане на тавана на дълга, в този момент закрепен на 31,4 трилиона $, с бюджетни икономии и съкращения.

Републиканският водач в Камарата на представителите Маккарти се показва като немилостив последовател на бюджетната дисциплинираност. В последно време той разговаряше с президента демократ по отношение на тавана на дълга. 

Принципното съглашение в този момент дава глътка въздух на американските пазари. Рейтинговата организация Фич сложи в четвъртък под наблюдаване оценката ААА на Съединени американски щати и съобщи, че неуспех на опитите за реализиране на съглашение по тавана на дълга ще бъде негативен знак по въпроса за ръководството.

Според осведомени източници договорката за тавана на дълга резервира разноските, които не са за защита, релативно,равни за актуалната фискална година и за 2024 година За 2025 година няма таван на бюджетните разноски.

Председателят на Камарата на представителите съобщи, че постигнатото кардинално съглашение разрешава на Съединени американски щати да избегне пагубен дефолт. Той даде малко детайлности по отношение на договорката и сподели, че по-късно през днешния ден ще организира нов диалог с Байдън и че се надява да се провежда избор на съглашението в Камарата на представителите в сряда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР