Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият китайски колега Си

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и неговият китайски колега Си
Коментари Харесай

Пет неща за вкъщи от срещата на върха Байдън-Си в имението Филоли в Калифорния

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и неговият китайски сътрудник Си Дзинпин прекараха към четири часа дружно в сряда в първата си среща лице в лице от една година.

Докато се събраха в имението Филоли в Северна Калифорния, двамата водачи се стремяха да реализират прочут прогрес във възобновяване на връзките, обтегнати по редица въпроси – от търговията до Тайван, пълномащабното навлизане на Русия в Украйна и пандемията.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Руско-украинска война: Списък с основни събития, ден 631 Соломоновите острови гледат на „ продължително завещание “ като на брой до Тихоокеанските игри Байдън приветства „ действителния прогрес “ след четири часа диалози с китайския президент Си Ще Си и Байдън ще подобрят ли връзките сред Съединени американски щати и Китай на срещата на върха на АТИС? завършек на списъка

Байдън приказва за „ същински прогрес “ след срещата, където диалозите продължиха по време на обяд с равиоли, пиле и броколи и по време на разходка из поддържаните градини на имението.

Китайските държавни медии разказват „ прям и изчерпателен продан на отзиви “.

Ето пет извода от диалозите:

Военна и персонална връзка

В евентуално най-съществения резултат от диалозите двамата водачи се споразумяха да възобновят военните контакти, които Китай прекъсна, откакто тогавашният ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван през август 2022 година

Според най-новия отчет на Пентагона за военната мощност на Китай, Пекин е „ отказал, отменил или пренебрегнал “ връзките сред военните и срещите с Пентагона, което е повишило „ риска от действен случай или неверни калкулации, прерастващи в рецесия или спор ”.

Споразумението Байдън-Си значи, че министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще може да беседва с китайския си сътрудник, откакто някой бъде назначен за поста, сподели почитан американски чиновник пред кореспонденти и че сходни задължения ще бъдат вероятни нагоре и надолу военна командна верига.

Пентагонът приветства хода и сподели, че е от основно значение за отбягване на непредумишлен спор.

„ Поддържането на отворени линии за връзка сред нашите две армии е от значително значение за отбягване на недоразумения и неверни калкулации, които биха могли да доведат до рецесия или спор “, сподели представител на Пентагона.

 

Президентът на Съединени американски щати също акцентира смисъла на откритите връзки сред двамата президенти.

„ Той и аз се съгласихме, че всеки един от нас може да одобри телефонното позвъняване непосредствено и ще бъдем чути незабавно “, сподели Байдън пред кореспонденти след срещата.

Байдън и Си имаха дълги работни връзки, датиращи от времето, когато и двамата бяха вицепрезиденти.

„ Беше преди 12 години “, сподели Си в къси обществени забележки. „ Все още си припомням нашите взаимоотношения доста блестящо и това постоянно ме подухва доста мисли. “

Байдън също акцентира продължителността на връзката им и цената на тези взаимоотношения.

„ Не постоянно сме се съгласявали, което не беше изненада за никого, само че нашите срещи постоянно са били откровени, ясни и потребни “, сподели Байдън.

Тайван

Според китайския държавен ефирен оператор остров Тайван е бил основна област за разискване на Си.

Пекин твърди, че самоуправляващата се народна власт е негова и не изключва потреблението на мощ, с цел да поеме контрола над острова.

Съединените щати, въпреки това, макар че поддържат публични дипломатически връзки с Пекин, следват политика на „ стратегическа неизясненост “ във връзка с Тайван и са главният източник на оръжия за острова.

Американски чиновник разказа договарянията като „ чистомислени “ и „ неразгорещени “, като Байдън укори Китай за всеобщото му военно струпване към острова и съобщи, че Съединени американски щати се ангажират да продължат да оказват помощ на Тайван да се отбрани.

От своя страна Си настоя, че островът е част от Китай.

„ Страната на Съединени американски щати би трябвало... да спре да въоръжава Тайван и да поддържа мирното обединяване на Китай “, сподели Си на Байдън, съгласно китайското външно министерство. „ Китай ще реализира обединяването и това е неудържимо. “


Тайван е една от по този начин наречените „ червени линии “ на Китай в полемиките и той реагира яростно на визитите на американски и други западни политици, както и на задграничните задължения на президента на Тайван Цай Инг-вен и нейния заместител Уилям Лай.

В момента Лай е любимец на изборите през януари и по време на диалозите в сряда Байдън прикани Китай да почита изборния развой в Тайван.

Икономически въпроси

Икономиката – както вкъщи, по този начин и в чужбина – беше другият главен приоритет за Си, съгласно държавните медии.

Когато започнаха диалозите си, Си означи, че доста са се случили от последната среща на двамата мъже в Бали.

„ Светът излезе от пандемията на Коронавирус, само че към момента е под нейните големи въздействия. Глобалната стопанска система се възвръща, само че инерцията й остава мудна “, сподели той.

Описвайки връзките сред Съединени американски щати и Китай като „ най-важните двустранни връзки в света “, Си сподели, че той и Байдън „ поемат тежки отговорности “ и че не могат да извърнат тил един на различен.

Възстановяването на Китай от пандемията е възпрепятствано от възходящия дълг и застаряващото население, само че също по този начин е наранено от глобите и контрола върху износа на Съединени американски щати за сензитивно съоръжение.

„ Задушаването на софтуерния напредък на Китай не е нищо друго с изключение на ход за ограничение на висококачественото развиване на Китай и отнемане на китайския народ от правото му на развиване “, сподели Си Цзинпин в представен текст от китайска страна. „ Развитието и растежът на Китай, водени от личната си присъща логичност, няма да бъдат спрени от външни сили. “

Двамата водачи приказваха и за развиването на изкуствения разсъдък (AI).

Тук високопоставеният американски чиновник сподели, че и двете страни са „ доста фокусирани “ върху практики във връзка с ИИ, които могат да бъдат рискови или дестабилизиращи, само че не са подготвени за взаимна декларация.

Фентанил

Имаше прогрес в напъните за справяне с производството на фентанил, синтетичният опиоид, който е водещата причина за свръхдоза опиати в Съединени американски щати.

Си се съгласи да помогне за прекъсването на износа на химикали, свързани с производството на противозаконен фентанил, и да преследва избрани химически компании.

„ Това ще избави животи и аз оцених уговорката на президента Си по този въпрос “, сподели Байдън на конференция след срещата си.

Байдън добави, че ще „ се довери, само че ще ревизира “ дейностите на Китай по отношение на лекарството.

Близък изток

Си и Байдън засегнаха продължаващата война в Газа, до момента в който Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, призоваваща за продължителни филантропични „ паузи “ в обсадения анклав.

Повече от 11 300 палестинци бяха убити при израелски офанзиви на територията от 7 октомври, когато въоръжената формация Хамас поведе изненадващо нахлуване против Израел, убивайки повече от 1200 души и отвеждайки повече от 200 в плен.

На фона на опасенията по отношение на капацитета за районна ескалация, Байдън изиска от Китай да реши Иран, който поддържа Хамас, и да го призове да заобикаля стъпки, които могат да се преглеждат като провокативни, съгласно американския чиновник.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР