Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Япония и

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Япония и
Коментари Харесай

САЩ, Япония и Южна Корея засилват сътрудничеството си заради Китай и Северна Корея

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на Япония и Южна Корея се споразумяха да разширят съдействието си в областта на сигурността и икономическите връзки на историческа среща, провела се в резиденцията на президента на Съединени американски щати в Кемп Дейвид.

Байдън разгласи, че трите страни ще основат гореща линия за връзка, с цел да са в непрекъсната връзка , когато разискват по какъв начин да отговорят на разнообразни закани, съобщи АП.

По време на срещата Байдън и сътрудниците му - южнокорейския президент Юн Сук Йол и японския министър председател Фумио Кишида се споразумяха към по този начин наречените " Принципи на Кемп Дейвид ".

" Нашите страни ще са по-силни, а и светът ще бъде по-сигурен, в случай че сме дружно. И знам, че това е разбиране, което и тримата споделяме ", разяснява Байдън резултатите от срещата.
 Пентагонът упрекна Русия, Иран, Северна Корея и Китай в създаване на биологични оръжия
Пентагонът упрекна Русия, Иран, Северна Корея и Китай в създаване на биологични оръжия

Зеленски отхвърли обвиняванията на Кремъл

Той добави, че задачата на тристранното съдействие в региона на сигурността е и ще остане да предизвиква и укрепва мира и стабилността в целия район - нещо, към което се сплотиха и останалите държавни водачи.

Байдън на няколко пъти съобщи, че срещата на върха " не е била за Китай ", а е била фокусирана върху по-широки въпроси, свързани със сигурността. И въпреки всичко в своето взаимно заключително изказване в края на срещата водачите означиха " рисковите и нападателни " дейности на Китай в Южнокитайско море и подчертаха, че " изрично се опълчват на всевъзможни едностранни опити за смяна на статуквото във водите на Индо-Тихия океан ".

Южнокорейският президент Юн Сук Йол обърна внимание, че с дейностите си Северна Корея се трансформира в сериозна опасност . Ето за какво тримата водачи се съгласиха да се усъвършенстват при организирането на взаимен отговор на нуклеарните и ракетни закани на Северна Корея, които са станали по-сложни от всеки път.
 Северна Корея дрънка ракети против Запада
Северна Корея дрънка ракети против Запада

Ескалация на напрежението

Японският министър председател Кишида уточни, че фактът, че тримата водачи са се събрали, значи, че те в действителност имат вяра, че основават нова история .

Съгласно взетите решения по време на срещата, трите страни се спогаждат да се съветват, да споделят информация и да съгласуват известията си една с друга при положение на опасност или рецесия.

Освен това по време на срещата Джо Байдън, Юн Сук Йол и Фумио Кишида са се споразумели да ускорят напъните си за понижаване на зависимостта от съветската сила .

Те са затвърдили и решението си да поддържат Киев и да продължат да постановат строги и координирани наказания против Москва.

" Ние имаме вяра, че поуката от тази пагубна нападателна война би трябвало да бъде непрекъснатата воля на интернационалната общественост да поддържа правилата на териториалната целокупност, суверенитета и мирното разрешаване на разногласия ", се показва в взаимното изказване след тристранната им среща в Кемп Дейвид.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън акцентира, че задължението на Вашингтон към Токио и Сеул е " стоманен ", а Япония, и Южна Корея са способни и незаменими съдружници на Съединените щати.

Тримата водачи също по този начин обявиха в взаимната си декларация, наречена " Принципите на Кемп Дейвид ", че застават обединени в своя ангажимент за реализиране на цялостно нуклеарно разоръжаване на Северна Корея .

В документа, оповестен след срещата, тримата държавни водачи показват, че остават ангажирани с разговора с Корейската народнодемократична република , като ще се стремят да се занимават с правата на индивида и филантропичните въпроси, в това число с незабавното разрешаване на проблемите с отвличанията, арестуваните и нерепатрираните военнопленници.

Същевременно Съединени американски щати съумяха да убедят Япония и Южна Корея да употребяват най-категоричния си императив в взаимното изказване, с който да осъдят рисковите и нападателни дейности на Китай в Южнокитайско море .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР