Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Австралия и

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Австралия и
Коментари Харесай

Триото AUKUS - най-мащабното многостранно партньорство от 60 години насам

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на Австралия и Обединеното кралство Антъни Албанезе и Риши Сунак оповестиха в понеделник, че Австралия ще закупи нуклеарни атакуващи подводници от Съединени американски щати, с цел да модернизира своя флот на фона на възходящата угриженост по отношение на въздействието на Китай в Индо-Тихия океан, заяви АП.

 

Албанезе сподели, че съглашението " съставлява най-голямата единична инвестиция в отбранителната дарба на Австралия в цялата ни история ". Това е и първият път от 65 години, когато Съединени американски щати споделят своята технология за нуклеарно задвижване, сподели той.

 

Сунак назова AUKUS " най-значимото многостранно отбранително партньорство от генерации насам ". Той сподели, че Обединеното кралство също ще показа 60-годишния си опит в ръководството на своя личен подводен флот с австралийски инженери, " с цел да могат да изградят собствен личен флот ".

 

Тримата приветстваха 18-месечно нуклеарно партньорство, обещано на акронима AUKUS - за Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати.

 

Партньорството, оповестено през 2021 година, дава опция на Австралия да получи достъп до нуклеарни подводници, които са по-скрити и по-способни от корабите с стандартно зареждане, като контраст на военното струпване на Китай.

 

Байдън, който наподобява сензитивен към напрежението с Китай и неговите рецензии към договорката, акцентира, че подводниците са " с атомни мотори, а не са нуклеарни оръжия ".

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Австралия ще закупи три нуклеарни подводници от клас " Вирджиния " " с алтернатива за закупуване на още две " от Вашингтон. Това заяви съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан.

 

Съливан изясни, че тристранната среща САЩ-Обединеното кралство-Австралия ще изложи " многофазен развой, който стартира през идващите няколко години ".

Обучението на австралийските моряци, инженери, техници и различен личен състав ще стартира неотложно.

През 2020-те години ще има " постоянно ротационно разполагане на американски и английски подводници в Австралия ", а през 2030-те ще има доставка на гореспоменатите подводници от Съединени американски щати до Австралия, означи Съливан.

 

" Последната фаза ще бъде фактическото разполагане на нова нуклеарна подводница с стандартно въоръжение ", показа американският представител.

 

Китай съставлява " редовно предизвикателство за международния ред ", сподели английският министър председател Риши Сунак в изявление за NBC News в неделя от Калифорния, където се срещна с австралийския си сътрудник Антъни Албанезе ден преди идването на Байдън.

Откакто AUKUS започва, Пекин неведнъж упреква триото, че възприемат " нрав на Студената война ", който рискува по-голяма ескалация.

 

Участието на Австралия в AUKUS провокира къс, само че развълнуван спор с Франция, откакто Канбера се отдръпна от по-ранна договорка за подмяна на остарелия си флот от дизелови подводници с неядрени френски кораби на стойност 66 милиарда $.

 

Източник: Нюз.бг
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР