Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула
Коментари Харесай

Байдън и кралят на Йордания обсъдиха как да бъде спряно насилието в Израел и на Западния бряг

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и кралят на Йордания Абдула Втори разискаха механизми за прекъсване на насилието в Израел и на окупирания Западен бряг на река Йордан, съобщи Франс прес, като се базира на Белия дом.

Двамата водачи „ разговаряха за незабавните механизми за прекъсване на насилието, усмиряване на реториката и понижаване на напрежението в Израел и на Западния бряг ", написа в официалното съобщение, представено от Българска телеграфна агенция. На срещата през вчерашния ден в Белия дом Байдън удостовери „ непоколебимата поддръжка " на Съединените щати за Йордания, която американското президентство дефинира като „ основен съдружник и мощ за стабилността в Близкия изток ".

Президентът на Съединени американски щати удостовери също „ своята поддръжка за решение на израелско-палестинския спор с две страни " и акцентира „ нуждата от опазване на статуквото на Храмовия хълм/Благородното светилище " в Ерусалим.

Байдън „ призна основната роля " на Йордания като страж на светите места за мюсюлманите в града, чиято източна част, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 година и след това анексирана, е желана от палестинците за столица на бъдещата им страна.

Американският президент и йорданският крал разискаха още политическите и икономическите преимущества от едно задълбочаване на районната интеграция в региона на инфраструктурата, енергетиката, обезпечаването на вода и опазването на околната среда.

Напрежението в този момент е извънредно високо в Близкия изток и изключително на Западния бряг - окупирана от Израел палестинска територия, където се стигна до нови конфликти при израелски военни интервенции в региона на град Дженин, отбелязва Агенция Франс Прес.

Насилие избухна през вчерашния ден в Ерусалим на погребението на палестинско-американската журналистка Ширин Абу Акле, която бе убита в сряда, до момента в който отразявала интервенция на израелската войска в бежанския лагер Дженин, в северната част на Западния бряг.

Говорителката на Белия дом Джен Саки изрази безпокойствие по отношение на намесата на израелската полиция по време на погребалното шествие.

„ Видяхме тези фрагменти, те са надълбоко смущаващи ", сподели Саки.

За разлика от Европейския съюз обаче говорителката на американското президентство не осъди „ използването на несъразмерна мощ " от страна на израелската полиция, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР