Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин
Коментари Харесай

Байдън и Дзинпин взаимно се предупредиха срещу провокации

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха във вторник първите си директни диалози от срещата си през ноември,  съобщава " Ройтерс ". Разговорът е траял един час и 45 минути.

Байдън желае да предотврати повишаването на напрежението преди встъпването в служба на президента на Тайван през май.

Той  акцентира " значимостта на поддържането на мира и стабилността в Тайванския проток и върховенството на закона и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море ", се споделя в изказване на Белия дом.

Връзките сред Китай и Съединени американски щати стартират да се стабилизират, само че Дзинпин предизвести, че те могат да се " плъзнат към спор или борба ".
 Бившият президент на Тайван отпътува за среща със Си Дзинпин
Бившият президент на Тайван отпътува за среща със Си Дзинпин

Срещата сред двамата ще се организира във време, когато има напрежение в Тайванския пролив.

Си предизвести Байдън, че Съединени американски щати " не понижават, а основават опасности ", като потискат търговията и софтуерното развиване на Китай и прибавят нови субекти към листата със наказания.

Администрацията на Байдън наложи забрани върху продажбата на избрани технологии на китайски компании, базирайки се на опасности за националната сигурност. Китай упрекна Вашингтон в " въоръжаване " на стопански и търговски проблеми.

По време на диалога във вторник Байдън сподели, че Съединени американски щати " ще продължат да подхващат нужните дейности, с цел да предотвратят потреблението на съвременни американски технологии за подкопаване на нашата национална сигурност, без излишно ограничение на търговията и вложенията ", сподели Белият дом. 

Байдън и Си се съгласиха през ноември да отворят още веднъж военните връзки и да си сътрудничат за ограничение на производството на фентанил. Двамата не са разговаряли по телефона от юли 2022 година След срещата през ноември Байдън сподели пред кореспонденти, че не е трансформирал мнението си, че Си е деспот, коментар, който раздразни Китай.

Китай преглежда Тайван, самоуправляващ се остров с демократични избори, като част от своята територия и неотдавна изхвърли езика за " спокойно обединяване " от своя бюджет. Тайван изрично се опълчва на претенциите на Китай за суверенитет и споделя, че единствено хората на острова могат да вземат решение бъдещето си.
 Тайван организира военни учения
Тайван организира военни учения

Използвани са ракети земя-въздух, в ученията са взели участие сухопътни и военноморски сили

Настоящият вицепрезидент на Тайван Лай Чинг-те, който Пекин счита за сепаратист, завоюва президентския пост през януари и Пекин усили натиска върху Тайван преди встъпването в служба през май.

Си прикани Вашингтон да трансформира " уговорката на Байдън да не поддържа " независимостта на Тайван " " в съответни дейности, заяви Синхуа.

Байдън и Си разискаха също опасенията по отношение на поддръжката на Китай за войната на Русия против Украйна, нейните стопански търговски практики, нарушаванията на човешките права в Синцзян и денуклеаризацията на Корейския полуостров, сподели Белият дом.

Президентът на Съединени американски щати също по този начин предизвести Пекин за ескалиращите борби в Южнокитайско море, за което Китай претендира съвсем напълно, което опонира на интернационалното право.
 Тайван засече 33 китайски изтребителя
Тайван засече 33 китайски изтребителя

Напрежение в района

Високопоставен чиновник на администрацията сподели по-рано, че Байдън ще изрази угриженост по отношение на в това число рисковите скорошни дейности на бреговата защита на КНР против рутинните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР