Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на руския си

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил на руския си
Коментари Харесай

Байдън предупреди Путин за последиците от нахлуване в Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е декларирал на съветския си сътрудник Владимир Путин, че Русия се излага на риск от мощни наказания, измежду които и стопански, при положение на военна ескалация в Украйна, предадоха международните организации, като се базира на известие на Белия дом.

Това предизвестие е било отправено нощес по време на виртуалната среща на върха сред двамата водачи, траяла малко над 2 часа.

Американският президент също така е изразил дълбокото безпокойствие на Съединени американски щати и техните съдружници от повишаването на броя на съветските военни на границата с Украйна, показва Белият дом.

Двамата водачи са говорили и за киберсигурността, за стратегическата непоклатимост, за общата им работа по районни въпроси, като да вземем за пример нуклеарната договорка с Иран.

Двамата разговаряха на фона на страхове от съветска военна ескалация в Украйна.

Съюзниците ще отговорят с стопански ограничения

Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че президентът Джо Байдън е споделил на съветския си сътрудник Владимир Путин, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, Съединените щати и съдружниците им ще отговорят с стопански ограничения, съобщи Ройтерс. Байдън е предизвестил Путин за " мощни стопански и други ограничения " като наказване, в случай че Москва стартира боен спор.

" Имаше доста взаимни отстъпки, нямаше размахване на пръст, само че президентът беше кристално явен каква е позицията на Съединени американски щати по всички тези въпроси ", уточни Съливан пред публицисти.

Той сподели, че Байдън е приветствал опцията за директен разговор с Путин.

Съливан уточни още, че Съединени американски щати не считат, че Путин е взел решение дали да нахлуе в Украйна. Той добави, че Съединените щати биха дали отговор позитивно на упования напън от страна на съдружниците за разполагане на американски сили при положение на съветска инвазия в Украйна.

" Сега ние сме подготвени да създадем неща, които не направихме през 2014 година, в случай че Русия нахлуе в Украйна ", уточни той.

Съветникът означи, че Съединени американски щати не престават да доставят отбранителни артикули на Украйна.

Съливан сподели още, че Байдън е приказвал с водачите на Франция, Германия, Италия и Англия след срещата с Путин. Той заяви, че американският президент ще беседва с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък.

Путин: НАТО прави рискови опити да развива боен капацитет до съветските граници

Разговорът сред съветския президент Владимир Путин и американския му сътрудник Джо Байдън е бил прям, се споделя в изказване на Кремъл, представено от международните организации.

Двете страни ще продължат разговора и контактите сред техни представители, поради това че носят отговорност за поддържане на интернационалната сигурност и непоклатимост.

Путин е изразил безпокойствие по отношение на хипотетичните провокативни дейности на Киев по отношение на следените от проруски сепаратисти региони на Украйна. Държавният глава е призовал да не се стоварва отговорността върху плещите на Русия за ескалацията на ситуацията към Украйна. Той е подчертал, че точно НАТО подхваща рискови опити за увеличение на военния капацитет край съветските граници.

" НАТО прави рискови опити да употребява украинската територия и да развива своя боен капацитет до нашите граници. Ето за какво Русия има сериозен интерес от сигурни юридически гаранции, изключващи разширение на НАТО на Изток ", е споделил Путин на Байдън.

Руският президент е изискал гаранции от Байдън и, че настъпателни ударни системи няма да бъдат разполагани в страни, близки до Русия.

Двамата президенти са отбелязали значимостта на разговора сред Русия и Съединени американски щати в битката с кибепрестъпността.

Двамата водачи са изразили и вяра за задоволително решение по иранската нуклеарна стратегия.

Путин е предложил на Байдън да се отстранен всички ограничавания в работата на дипломатическите задачи на двете страни.

Президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Джо Байдън не са се договорили за нов контакт, само че по-рано страните са обсъждали опцията за персонална среща на водачите на неутрална територия, съобщи пред публицисти външнополитическият консултант на съветския президент Юрий Ушаков, съобщи ТАСС.

Ушаков призна, че " персоналните срещи са най-продуктивният вид дипломатическа работа и двамата президенти схващат това, само че също по този начин потребен се оказа и подобен формат (видеоконферентна връзка) ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР