Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил готовност за среща

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил готовност за среща
Коментари Харесай

Кремъл: Путин остава открит за разговори с Байдън, но с условия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е декларирал подготвеност за среща с Владимир Путин, в случай че съветският водач търси метод за преустановяване на войната в Украйна. Байдън посочи, че възможен диалог ще бъде координиран с Франция и НАТО.

В отговор Кремъл разгласи, че президентът Путин остава открит за диалози. Говорителят Дмитрий Песков разгласи, че Москва не е подготвена да одобри изискването на Съединени американски щати за евакуиране от Украйна. По думите му отводът на Вашингтон да признае анексираните украински територии за съветски основава спънки за намирането на евентуален компромис.

Според Песков най-предпочитаният метод за постигането на съветските ползи си остава дипломатическият.
На собствен ред Еманюел Макрон също удостовери желанието си да организира телефонен диалог с Владимир Путин в околните дни.

Във връзка с съветската експанзия той увери, че в никакъв случай няма да изисква от Киев да направи компромис, който да е недопустим за Украйна, тъй като това няма да разреши постигането на дълготраен мир.

Говорителят на Кремъл разгласи, че към този момент няма плануван диалог сред президентите на Русия и Франция. За финален път водачите на двете страни разговаряха по телефона на 11 септември. Тогава Макрон се разгласи за прекъсване на съветските военни дейности в Украйна и съобщи, че разчита на пряк контакт с съветския президент по най-важните тематики, свързани с украинските нуклеарни мощности и Запорожката АЕЦ.

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал Владимир Путин да бъде открито дипломатическо решение на спора допустимо най-скоро, в това число посредством евакуиране на съветските войски. Това заяви представител на Шолц откакто той организира едночасов телефонен диалог с съветския президент. Канцлерът е осъдил съветските въздушни удари по цивилната инфраструктура в Украйна.

Според формален Кремъл Путин е защитил съветските ракетни удари, определяйки ги като насилствена и неизбежна ответна реакция на провокативните офанзиви на Киев. Президентът на Русия е споделил на канцлера на Германия, че линията на Запада във връзка с Украйна е деструктивна и е призовал Берлин да премисли метода си.
Двамата водачи са се договорили да продължат да поддържат връзка. Шолц и Путин се чуха за последно на 13 септември по самодейност на Берлин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР