Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега
Коментари Харесай

Зеленски ще разговаря с Байдън в Белия дом и ще говори в Сената утре

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е поканил украинския си сътрудник Володимир Зеленски на среща в Белия дом във вторник, 12 декември, съобщи Ройтерс, като се базира на публично известие от американското държавно управление в неделя.

Темата на диалог ще бъде продължаващата война и " жизненоважната " нова помощ от страна на Съединени американски щати за Киев в съпротивата му против Русия. В известието си Белият дом прецизира, че двамата ще обсъдят " незабавните потребности " на Украйна.

Ройтерс отбелязва, че срещата е в подтекста на желаното от държавното управление на Байдън утвърждение от страна на конгреса на Съединени американски щати на новия пакет от помощ за Украйна и Израел.

От кабинета на Зеленски оповестиха в „ Телеграм “, че украинският водач ще дойде във Вашингтон в понеделник на работно посещаване, което ще включва „ редица срещи и диалози “.

Ключовите тематики на визитата на Зеленски ще обгръщат отбранителното съдействие сред Съединени американски щати и Украйна, „ по-специално посредством взаимни планове за произвеждане на въоръжение и противовъздушни системи, като и съгласуване на напъните на двете страни през идната година “, се споделя в известието.

Освен това украинският президент е поканен да приказва пред американския Сенат, заяви помощник на управлението на горната камара на Конгреса. Словото на Зеленски в Сената ще бъде от 9 ч. локално време във вторник.

По-късно стана ясно, че същия ден Зеленски ще има среща и с ръководителя на доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса Майк Джонсън, заяви представителят на Джонсън Радж Шах.
Съпротивата на републиканското болшинство в долната камара е повода към момента да не е утвърдена препоръчаното от президента Джо Байдън финансиране на стойност над 100 милиарда $ за военна помощ за Украйна и за Израел и за планове в региона на националната сигурност.
Министърката на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи във вторник, че Съединените щати " ще бъдат виновни за провалянето на Украйна ", в случай че Конгресът на Съединени американски щати не успее да утвърди финансирането.
Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР