Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил изтребител да свалят

...
Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил изтребител да свалят
Коментари Харесай

Властите в САЩ: Обект на голяма надморска височина е свален край Аляска

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е наредил изтребител да смъкват неидентифициран „ обект на огромна надморска височина “ край Аляска през вчерашния ден, оповестиха от Белия дом. Говорителят Джон Кърби разкри, че безпилотният обект е „ с размерите на дребна кола “ и съставлява „ рационална опасност “ за гражданската авиация. По думите му задачата и произходът на обекта са неразбираеми. Това се случва седмица откакто американските военни унищожиха китайски балон над териториалните води на Съединени американски щати.

Говорейки в Белия дом в петък, Кърби сподели, че отломките на обекта, свален в петък, е „ доста, доста по-малък “ от балона, свален предходната събота край крайбрежията на Южна Каролина. Той добави, че обектът е летял на 12000 метра над северното крайбрежие на Аляска. По време на свалянето си към този момент е бил прелетял през Аляска със скорост от до 64 км/час и е бил над морето в посока Северния полюс.

„ Не знаем кой го е имал, дали е държавен, корпоративен или частен “, съобщи Кърби, представен от „ BBC “.

За първи път обектът е видян в четвъртък вечерта, макар че не се прецизира час. Два изтребителя са се доближили до обекта и са решили, че на борда няма никой, и тази информация е била разполагаем на Байдън, когато е взел решението си.

„ Ще останем бдителни за нашето въздушно пространство “, увери Кърби, допълвайки: „ Президентът приема отговорностите си да пази ползите на нашата национална сигурност като първостепенни. “

От „ ABC News “ настояват, че обектът не се е движил. По техни данни той е изглеждал като плаващ, „ цилиндричен и сребристосив “, оповестява основният сътрудник на мрежата по световните въпроси Марта Раддатц, цитирайки неназован американски чиновник.

Прессекретарят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър сподели, че обектът „ не е сходен по мярка или форма “ на китайския балон от предходната седмица. Той удостовери, че аероплан F-22 е свалил обекта с ракета „ Sidewinder “ в 13:45 часа локално време през вчерашния ден. По думите му отломките са били превозени в лаборатории за следващ разбор.

Длъжностни лица разясниха, че към момента не са открили дали обектът е шпионирал и Кърби поправя кореспондент, който го дефинира като „ балон “. Той не посочи къде тъкмо е бил свален обектът, само че Федералната авиационна администрация съобщи, че е затворила към 10 квадратни благи от въздушното пространство на Съединени американски щати над Дедхорс, северна Аляска, преди F-22 да стреля. Мястото е на към 130 благи от границата на Канада, чийто министър председател Джъстин Трюдо сподели в „ Twitter “, че е бил осведомен за „ обекта, нарушил американското въздушно пространство “ и „ поддържа решението за предприемане на дейности “.

От Белия дом оповестиха, че към този момент не са разпознати други обекти със застрашителен темперамент над Съединени американски щати.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР