Президентът на САЩ Джо Байдън даде първото си телевизионно интервю

...
Президентът на САЩ Джо Байдън даде първото си телевизионно интервю
Коментари Харесай

След интервюто на Байдън: Демократи са шокирани от отказа му да признае реалността

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде първото си телевизионно изявление след неприятното си показване в предизборния спор, само че по този начин и не съумява да потуши възходящите опасения по отношение на способността му да победи главния си противник Доналд Тръмп.

В петък Байдън даде особено 22-минутно изявление за американската телевизия ABC, което беше излъчено в ефир без съкращения и редакции. Президентът очевидно изглеждаше по-добре. Отпуснат на креслото си и усмихващ се необятно, той отговаряше на въпросите на журналиста с доста по-ясен звук, с цел да може феновете този път да схванат какво приказва.

Макар да показва по-голяма поредност, в сравнение с дебата, изявлението му беше белязано от редица отричания от негова страна - на апелите да се отдръпна от конкуренцията, както и на социологически изследвания, които предвиждат загубата му във вота.

Байдън неколкократно отхвърли да губи от Тръмп в социологическите изследвания, макар че предварителните национални проучвания демонстрират точно подобен резултат.

" Всички социолози, с които беседвам, ми споделят, че това е противоречиво. Не е ясно какъв ще е изходът ", сподели той

С първото си изявление след дебата президентът трябваше да разсее подозренията на партията си и на гласоподавателите си, че е прекомерно възрастен, с цел да се кандидатира за втори президентски мандат. Той обаче не съумя напълно да реализира това. Още в самото начало Байдън пое отговорност за слабото си показване в дебата.

" Никой не е отговорен за това, с изключение на самия аз ", споделя Байдън.

Американският водач обаче дефинира неуспеха си като " изключение " и още веднъж се оправда, че просто е имал неприятна нощ. Той съобщи, че като изпълняващ длъжността президент се подлага на неврологични проби всеки ден и няма проблем със здравето: " Все още ли мога да пропътувам 100 метра за 10 секунди? Не, само че към момента съм в добра форма ".

Байдън подцени доста от въпросите, които интервюиращият му зададе - за неговата подготвеност на поста, за ситуацията му в Демократическата партия и изоставането му от Тръмп в социологическите изследвания.

Президентът обаче беше безапелационен, че няма да се откаже от присъединяване в изборите, даже в случай че водачите на неговата партия в Конгреса го помолят за това. На три пъти той съобщи, че единствено " Всемогъщият Бог " може да го убеди да се отдръпна.

" Ако Всемогъщият Бог слезе и каже: " Джо, отдръпна се от конкуренцията ", аз ще го направя. Но той няма да слезе ", сподели Байдън, който беше уверен, че съдружниците му от Демократическата партия няма да насочат сходна молба.

" Не мисля, че някой е по-квалифициран да бъде президент или да завоюва тази конкуренция от мен ", добави той.

 

Байдън акцентира, че е в добра форма и може да победи Доналд Тръмп на президентските избори. На въпрос на водещия дали би желал да се подложи на самостоятелен медицински обзор, който да включва неврологични и когнитивни проби, Байдън отговори, че прави когнитивен тест " всеки ден ".

" Всичко, което върша. Знаете ли, аз не просто повеждам акция, аз ръководя света. Нека не звучи пресилено, само че ние сме най-важната нация в света (…) Аз съм този, който сплоти НАТО, бъдещето. Никой не мислеше, че ще мога да го разширя. Аз съм този, който спря Путин ".

Байдън също по този начин съобщи, че няма да се отдръпна от изборите на фона на апелите да го направи след несполучлив спор.

Освен това той назова несполучливото си показване в дебата с Доналд Тръмп " неприятен епизод ".

В същото време  четвърти демократ прикани Байдън да се отдръпна. Вестник " Washington Post " оповестява, че сенатор Марк Уорнър се пробва да събере група сенатори от Демократическата партия, които публично да изискат актуалният президент да се откаже от акцията си.

Байдън обаче наподобява има вяра, че е единственият, който може да победи Тръмп.

Американското политическо издание " Axios " цитира свои източници, които показват, че съдружниците на президента считат, че изявлението му " не е впечатляващо " и " не трансформира нищо " към този миг.

Неназован демократ от Камарата на представителите споделя пред изданието, че хора в партията са " шокирани " от " отхвърли на Байдън да признае действителността " във връзка с социологическите изследвания и от " неуспеха му да изложи причини за какво желае втори мандат ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР