Президентът на САЩ Джи Байдън заяви, че САЩ са ангажирани

...
Президентът на САЩ Джи Байдън заяви, че САЩ са ангажирани
Коментари Харесай

САЩ подкрепят Тайван, но не искат война с Китай

Президентът на Съединени американски щати Джи Байдън съобщи, че Съединени американски щати са ангажирани да дойдат в отбрана на Тайван, в случай че бъде нападнат от Китай - позиция, която наподобява в несъгласие с декларираната от Америка политика на " стратегическа неизясненост ". Попитан два пъти от CNN дали Съединени американски щати ще защитят Тайван, в случай че Китай нападне, Байдън сподели, че ще го направи.

" Да, имаме ангажимент да го създадем ", отговори той.

Байдън е правил сходни изказвания в предишното, единствено с цел да каже Белият дом, че дългогодишната политика на Съединени американски щати не се е трансформирала по отношение на острова. Съединени американски щати дават на Тайван отбранителни оръжия, само че остават съзнателно двусмислени дали ще се намесят военно при положение на китайско нахлуване.
 Тайван отхвърля да стартира война с Китай
Тайван отхвърля да стартира война с Китай

Напрежението в Тайванския пролив обаче пораства

Съгласно политиката на " Един Китай " Съединени американски щати признават претенцията на Китай за суверенитет над Тайван. През последните седмици Пекин изпрати десетки бойни самолети покрай идентификационната зона на Противовъздушна отбрана на Тайван (ADIZ), а китайският президент Си Дзинпин сподели, че " обединяването " сред Китай и Тайван е неизбежно.

Байдън сподели, че не се готви за тенденциозен боен спор с Китай, само че уточни, че се тормози от неволна ескалация.

" Китай, Русия и останалият свят знаят, че имаме най-мощната войска в историята на света. Не се тормозете дали ще бъдат по-мощни, сподели той. Но би трябвало да се притеснявате дали те ще се включат или не в действия, които ги слагат в състояние, в което може да създадат сериозна неточност. "

Байдън, базирайки се на връзката си с китайския водач Си Дзинпин, съобщи, че не желае да навлиза в нескончаем спор.

" Говорих и прекарах повече време със Си Дзинпин, в сравнение с всеки различен международен водач. Ето за какво чувате хората да споделят, че Искам Китай да разбере, че няма да отстъпим и да променим нито един от нашите възгледи.
 The Wall Street Journal: Американски войски са ситуирани в Тайван най-малко от година
The Wall Street Journal: Американски войски са ситуирани в Тайван най-малко от година

Сили на Съединени американски щати са разгърнати за усилване на отбраната на острова от експанзия на Китай

По-късно чиновник на Белия дом обясни мненията на Байдън довечера за Тайван, като сподели, че Байдън " не афишира никаква смяна в нашата политика и няма смяна в нашата политика " в изявленията си за Китай и Тайван.

" Отношенията на Съединени американски щати в региона на защитата с Тайван се управляват от Закона за връзките с Тайван. Ние ще съблюдаваме уговорката си според закона, ще продължим да поддържаме самозащитата на Тайван и ще продължим да се противопоставяме на всевъзможни едностранни промени в статуквото ", сподели служителят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР