Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред агенция

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в интервю пред агенция
Коментари Харесай

Вучич: Искам гаранция, че Сърбия ще влезе в ЕС през 2025, ако подпишем с Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в изявление пред организация Reuters, че ще желае гаранция за влизане на Сърбия в Европейския съюз през 2025 година като част от договорката с Косово, която ще отвори пътя и на двете страни за влизане в Съюза.
„ Ако в миналото стигнем до съглашение (с Прищина), Сърбия би трябвало да получи ясна гаранция, че ще стане страна-членка на Европейски Съюз през 2025 година “, съобщи Вучич. Той и косовският му сътрудник анулираха договарянията между тях предишния петък в Брюксел, на които страните трябваше да обсъдят концепцията за замяна на територии за първи път. Сега се чака те да се видят идващия месец, отбелязва английската организация, представена от " Фокус ".
По мнението на Вучич, постигането на договорка сред Белград и Прищина може да отнеме до 10 години поради многото разлики посред им. „ Понякога се усмихвам, когато слушам по какъв начин хората опростяват нещата и споделят, че договорката се свежда до - ‚Давам ти три села и получавам шест села (за тях) “, съобщи сръбският водач.
„ Ако в миналото стигнем до договорка (с Прищина), това би трябвало да бъде изцяло съглашение, което ще включва освен връзките сред нас и албанците в Косово, само че ще би трябвало да включва резолюция за нашия европейски път и по-нататъшното ни икономическо развиване “, означи той.
Във връзка с това, че интернационалната общественост е разграничена по въпроса за замяна на територии – Съединени американски щати и някои представители на Европейски Съюз я поддържат, а Германия, Русия и други се опълчват, Вучич съобщи:
„ Невъзможно е да имаме финален контракт без поддръжката на Германия, Русия, Съединени американски щати или Франция “, убеден е президентът.
Освен това, президентът уточни, че повишаването на поддръжката за десните политически сили в Европа и идните избори за Европейски парламент през май 2019 година, могат да заличат вероятностите за реализиране на контракт сред Белград и Прищина.
„ Мислите ли, че жителите на тези (европейски) страни ще желаят да чуят за допустимо присъединение на Сърбия? “ – съобщи Вучич.
Освен това сръбският водач изясни, че „ сега не знам, къде са нашите граници “ и добави, че възможен контракт сред Прищина и Белград ще способства за стабилността в района. „ Никой в района не би трябвало да се опасява от съглашение сред сърбите и албанците в Косово, районът ще е по-стабилен, мощен и по-атрактивен стопански “, сигурен е Вучич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР