Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е намерено решение

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е намерено решение
Коментари Харесай

Вучич: Намерено е решение за законовите промени, свързани с проекта за литиева мина

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че е открито решение за измененията в Закона за експроприацията, засягащи плана за литиева мина в западната част само че Сърбия, заяви БНР.

Тези законови промени, както и измененията в Закона за референдумите и националната самодейност провокираха всеобщи митинги в цяла Сърбия през последните два уикенда, което съществено раздруса ръководещите.

Решение е открито и то ще бъде показано на следващия ден, след удостоверение от способените институции, увери Вучич.

" В цяла Сърбия имаше 31 000 протестиращи, несъмнено най-вече в Белград, покрай центъра Сава имаше 4 190 души. Това са огромни цифри, доста хора. Общо 8000 протестиращи в Белград. И, несъмнено, угрижен съм, тъй като не може всички те да са партийни деятели, както се пробват да настояват мои сътрудници. Има хора, които в действителност са загрижени от този проблем и това е същността. " - разяснява сръбският президент.
 Нова вълна от митинги в Сърбия – блокираха автомагистрали
Нова вълна от митинги в Сърбия – блокираха автомагистрали

Недоволство против рандеман на литий...

Два следващи уикенда сърби блокираха съществени кръстовища и пътища в Белград и още 50 обитаеми места . Някои от митингите приключиха с произшествия, спорове и арести.

Искането на хората е да бъдат изтеглени Законът за експроприацията и Законът за референдума и националната самодейност. И двата са свързани с реализирането на проекта на британско-австралийската компания " Рио Тинто " да открие мина за рандеман на литий.

Екозащитни организация подлагат на критика ръководещите, че занижават прага за осъществяване на референдум за да разрешат по лесното отчуждаване на благосъстоятелност, което съгласно тях разрешава на непознати компании да заобикалят недоволството на локалното население за осъществяване на своите планове.
 В Сърбия огромни митинги против замърсяването на въздуха от въглищните централи
В Сърбия огромни митинги против замърсяването на въздуха от въглищните централи

Издигат лозунги като " Въздухът е рисков " и " Вие ни задушавате "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР