Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде идните два дни

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде идните два дни
Коментари Харесай

Слаби надежди! Лидерите на Сърбия и Косово се събират в Брюксел на кризисна среща

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде идните два дни в Брюксел, където ще беседва с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а по-късно в разговор с премиера на Косово Албин Курти с посредничеството на Европейски Съюз ще се опита да откри решение за обстановката в Косово, зародила след решението на Прищина за пререгистрация на колите и за персоналните карти, само че и за всички останали въпроси, които покачиха напрежението, заяви Танюг.

Вучич ще беседва първо с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който по-късно ще има обособена среща с Курти.

Сръбският водач съобщи, че е провел няколко телефонни диалога със Столтенберг и е било контрактувано персонално да се срещнат в Брюксел, като посочи, че КейФОР са единствените сили, които имат мандат за опазване на сигурността и мира в Косово, изключително в северната част на региона.

Очаква се в четвъртък специфичният представител за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак да беседва с Вучич и Курти и да се опита да реализира прогрес в разговора сред Белград и Прищина.

Анализатори правят оценка като слаби упованията от идните в Брюксел диалози.

Косовските сърби блокираха на 31 юли пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в символ на митинг против решението на косовското държавно управление от първи август да им се издава „ входно-изходен документ “, заменящ на територията на Косово персоналните им карти, издадени в Сърбия. Също по този начин от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат заменени с косовски.

Впоследствие Прищина реши да отсрочи въвеждането на новите правила.

Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която остава непризната от Сърбия. Повечето страни от Европейски Съюз признават Косово като обособена страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР