Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира, че финансите на страната

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира, че финансите на страната
Коментари Харесай

Вучич: Сърбия може да си осигури алтернативи на руското гориво

Президентът на Сърбия Александър Вучич разяснява, че финансите на страната са задоволително устойчиви, с цел да обезпечат други възможности на съветската сила за справяне с дефицита на доставки, предстоящ през идващите месеци, оповестява " Ройтерс ".

Балканската страна е мощно подвластна от съветския нефт и газ, които бяха прекратени след войната в Украйна и налагането на наказания на Москва от Европейския съюз, към който Сърбия се стреми да се причисли.

Вучив разяснява, че Сърбия търси доставки на гориво, където може. " Трябва да платим цената на войната на европейска земя ", сподели той, само че добави, че хората няма да пострадат, защото финансовата система на нацията може да се оправи.

" Ние ще вземем от Ирак (петрол)... Ще се опитам да приказвам и с Венецуела. Бихме взели откъдето и да е. Не сме гнусливи ", сподели Вучич.

Сърбия също възнамерява да купува газ от Азербайджан през 2023 година и е нараснала количеството газ, което държи в хранилището, до най-високото равнище до момента.

Вучич сподели, че страната има задоволително газ в вместилище за 60 дни, употребявайки локални уреди и наети складове в прилежаща Унгария.

" Вече има 607 милиона кубически метра газ (там), което значи, че в случай че го консумирате през зимата... можете да получите... 10 милиона кубически метра дневно или за повече от 60 дни ", сподели той в изявление.

Сърбия също би трябвало да закупи спомагателни въглища за своите топлоелектрически централи, които обезпечават съвсем 70% от електрическата енергия в страната.

Вучич сподели, че Сърбия се стреми да купи към 2 милиона тона чак от Китай и Индонезия и че има парите да го направи.

Брутният вътрешен артикул на Сърбия се чака да нарасне с към 4% тази година, сподели той.

Инфлацията обаче е висока, значително заради покачването на цените на горивата, обвързвано с съветската инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари.

Централната банка заяви, че сръбската инфлация е била 12,8% през юли по отношение на 11,9% през юни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР