Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че е имал

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че е имал
Коментари Харесай

Вучич: Добър и открит разговор със Зеленски по всички важни въпроси

Президентът на Сърбия Александър Вучич сподели през днешния ден, че е имал добър и открит диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски в Атина по всички значими въпроси както за Сърбия и Украйна, по този начин и за целия район и света, съобщи Танюг.

„ Добър и открит диалог с президента Володимир Зеленски по всички значими въпроси както за Сърбия и Украйна, по този начин и за целия район и света. Обсъдихме събитията в Украйна и Косово, а аз още един път подчертах, че Сърбия почита териториалната целокупност на Украйна, което ясно и недвусмислено споделяме от началото на спора “, написа Вучич в Инстаграм профила си.

В изказване през днешния ден след срещата със Зеленски Вучич сподели, че е обяснил на украинския президент обстановката в Косово и е уверен, че Украйна, както и Гърция, няма да трансформират позицията си по въпроса и няма да признаят независимостта на Косово.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която Белград не признава. Сред страните, които също не признават независимостта на Косово са Русия, Китай, Украйна, както и пет страни от Европейски Съюз - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър. След оповестяването на независимостта напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато. Под егидата на Европейски Съюз и Съединени американски щати се вършат опити за нормализиране на връзките сред двете страни.

Сръбският президент акцентира, че Белград поддържа европейския път на Украйна и чака през декември Украйна и Молдова да получат дата за начало на договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Вучич се срещна със Зеленски в Атина, откакто нощес двамата участваха на неофициална вечеря на водачите на Западните Балкани и Молдова и представители на Европейския съюз, проведена от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. На срещата бе призната взаимна декларация, в която се показва поддръжката за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна пред лицето на съветската експанзия.

Сръбският президент означи, че на срещата не се е съгласил с тази част от декларацията, която приказва за „ по-ефикасното осъществяване на глобите против Русия “.

„ Не мога да изтъквам, само че цялостен абзац беше за това. Това беше диалог за това по какъв начин всичко се върти в кръг, идва първа версия, по-късно междинна версия и така нататък (…) Успяхме да помолим и да издействаме тези неща, които не подхождат на нашата политика да не бъдат включени в текста “, акцентира Вучич.

Той посочи, че следва „ гореща есен “, че обстановката в Украйна не е лесна и предстоят още доста проблеми.

Днес сръбският президент ще се срещне и с Мицотакис и президента на Черна гора Яков Милатович, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР