Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовския му колега Хашим

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовския му колега Хашим
Коментари Харесай

Номиринат президентите на Косово и Сърбия за Нобел за мир?

Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовския му сътрудник Хашим Тачи може да бъдат номинирани за Нобеловата премия за мир, написа белградският в. "Данас ".

Ако казусът към някогашната сръбска провинция бъде решен до пролетта на 2019 година, двамата държавни глави може да бъдат препоръчани за най-престижния приз в света, продължава таблоидът. Номинация за Нобел за мир може да получи и първият посланик на Европейския съюз Федерика Могерини, написа още таблоидът. "Данас " цитира биография на Тачи, показана в Берлин, Виена, Лондон и Париж. Автори на книгата са английските публицисти Роджър Бойс и Сузи Джагър. Авторът на предговора към Новият общественик на новата е съветникът на Доналд Тръмп - Боб Дол.

Въпреки че Сърбия не признава оповестената на 17 февруари 2008 година самостоятелност на Косово, Белград и Прищина започнаха договаряния под егидата на Европейски Съюз. С посредничеството на Брюксел двете балкански страни реализираха съглашение сърбите в Косово (около 10 % от населението) да получат автономност.

Прищина обаче до момента не е направила нито крачка към практическата реализация на съглашението. Това възпламени ново напрежение сред двете страни на Балканите и даже се стигна до концепцията за замяна на територии сред Белград и Прищина.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР