Президентът на САЩ Байдън обикаля местата след смъртоносните пожари в Мауи, посещава Лахайна

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза на оцелелите от
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън каза на оцелелите от смъртоносните горски пожари на Хаваите, че нацията „скърби с вас“, тъй като той обеща федерална помощ „колкото е необходимо ”.

Байдън пристигна в Мауи в понеделник, 13 дни след като горските пожари опустошиха западната част на острова. Пожарите - най-смъртоносните в САЩ от повече от век - са убили най-малко 114 души.

Стоейки близо до изгоряло — но все още стоящо — 150-годишно дърво банян, президентът призна „огромното“ опустошение, но каза, че Мауи ще устои през трагедията.

„Днес то е изгорено, но все още стои“, каза Байдън за дървото. „Дървото оцеля с причина. Вярвам, че това е много мощен символ на това, което можем и ще направим, за да преминем през тази криза.“

Байдън и първата дама Джил Байдън разгледаха отблизо опустошенията, причинени от пламъците, които разкъсаха западната част на Хавайския остров, виждайки сами издълбаните домове, постройки, овъглени коли и изгорени дървета, останали след пламъкът.

Семейство Байдън се задържа за кратко на пистата, след като пристигна на летище Кахулуи, за да утеши губернатора на Хавай Джош Грийн и съпругата му Хайме Грийн, както и членове на делегацията на Конгреса на Хавай, които дойдоха на летището, за да ги поздравят. Президентът и първата дама прегърнаха всеки от своите поздравители, преди да се качат на Marine One за въздушна обиколка на опустошенията, причинени от пожарите.

Те прекараха по-голямата част от посещението си в Лахайна, исторически град с население от 13 000 души, който беше почти унищожен от пламъците. Кортежът му се виеше през общността от блок след блок от издълбани домове и постройки, изгорени палми и безкрайни отломки.

Семейство Байдън също се срещна с лица, които първи реагираха, и бяха информирани от държавни и местни служители за продължаващата реакция. Те също участваха в благословия от островните старейшини на неговото посещение.

Семейство Байдън прекъсна едноседмична ваканция в района на езерото Тахо за петчасовия полет до Лахайна.

Белият дом обяви в понеделник, че Байдън е назначил Боб Фентън, регионален лидер във Федералната агенция за управление на извънредни ситуации, за главен федерален координатор за реагиране на горските пожари в Мауи, като гарантира, че някой от неговата администрация ще отговаря за дългосрочните усилия за възстановяване. Ще отнеме години, за да се възстанови Лахайна, където почти всяка сграда беше заличена.

„Ще възстановим начина, по който хората на Мауи искат да възстановят“, каза Байдън, добавяйки, че администрацията му ще се фокусира върху зачитането на свещените земи, култури и традиции.

Десетки се събраха по улиците на Лахайна, за да гледат как кортежът на Байдън си проправя път по улиците. Някои приветстваха президента ентусиазирано, но други сякаш размахваха среден пръст на кортежа. Други жители на острова издигнаха табели, призоваващи Байдън „да се вслуша в хората от Лахайна“ и да изпрати повече помощ на острова.

Байдън беше критикуван от републиканците, включително фаворита на Републиканската партия през 2024 г. Доналд Тръмп, че е казал твърде малко през първите дни след катастрофата. Белият дом обаче отхвърли критиките, заявявайки, че президентът е поддържал тясна връзка с губернатора и други служители при извънредни ситуации по време на разгръщащата се криза.

Сенаторът демократ Брайън Шац от Хавай каза, че към неделя около 85 процента от засегнатата зона е била претърсена и близо 2000 души са останали без електричество, а 10 000 са били без телекомуникационна връзка. Водата в части от западен Мауи не е безопасна за пиене.

Въпреки че незабавната помощ, като вода, храна и одеяла, беше раздадена лесно на жителите, Шац каза, че мобилни телефони, документи за самоличност и други документи, от които хората ще се нуждаят, за да им помогнат да се запишат в по-дългосрочни програми за помощ, са изгорени в пожарите, добавяйки предизвикателства към процеса на кандидатстване.

Грийн каза в телевизионното шоу на CBS Face the Nation, че „армия от екипи за търсене и спасяване“ с 41 кучета са покрили засегнатия район.

Кметът на окръг Мауи Ричард Бисен каза в публикация в социалните медии в неделя, че 27 жертви са идентифицирани и 11 семейства са уведомени за загубите. Федералното бюро за разследване (ФБР) и съдебният лекар и съдебният лекар на окръг Мауи работят заедно за идентифицирането на откритите останки.

Бисен каза, че 850 имена са в списък с изчезнали хора, но той се надяваше от факта, че първоначалният списък съдържа повече от 2000 имена.

„И двамата сме натъжени и облекчени от тези числа, докато продължаваме процеса на възстановяване“, каза Бисен. „Броят на идентифицираните ще нарасне, а броят на изчезналите може да намалее.“

Повече от 1000 федерални служители остават на място, за да реагират на горските пожари в Хавай, според Белия дом.

Администрацията е разпределила повече от 8,5 милиона долара помощ на около 8000 засегнати семейства, включително 3,6 милиона долара помощ за наем, каза администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) Дийн Крисуел.


Шатц, който се присъедини към Байдън в понеделник, подчерта, че служителите „все още реагират на бедствието“ и „все още не сме във фаза на възстановяване“.

„Колкото и лошо да изглежда това, всъщност е още по-лошо“, каза той в телефонно интервю в неделя. „Това, което не можете да видите, са щетите върху комуналната инфраструктура. Това, което не можете да видите, са хилядите деца, които се опитват да разберат как да отидат на училище тази есен. Това, което не можете да видите, са първите респонденти, които отидоха в пламъците, без да се съобразяват със собствената си безопасност, и собствените им домове бяха изгорени.“

Докато беше на почивка в езерото Тахо, Байдън редовно се обаждаше по телефона с официални лица, за да бъде информиран за актуализациите относно реакцията при горски пожар, каза Белият дом.

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР