Байдън призовава за печеливша сделка за разрешаване на стачката на автомобилните работници в САЩ

...
Президентът на Съединените щати Джо Байдън изпраща двама членове на
Коментари Харесай

Президентът на Съединените щати Джо Байдън изпраща двама членове на екипа си в Детройт, Мичиган, за да помогнат за разрешаването на трудов спор между автомобилни работници и автомобили производители, довели до стачка.

В реч от Белия дом в петък Байдън призова за „печелившо споразумение“ за разрешаване на задънената улица между профсъюза на Обединените автомобилни работници (UAW) и трите основни производители на автомобили в страната: Ford, General Motors и Stellantis .

Съюзът обяви частичната стачка — включваща 12 700 работници в три ключови завода за сглобяване — рано в петък, в опит да настоява за увеличения на заплатите, по-кратко работно време и подобрени пенсионни обезщетения.

В изказването си Байдън изрази подкрепа за искането на синдиката за по-високо заплащане.

„През последното десетилетие автомобилните компании отчетоха рекордни печалби – включително през последните няколко години – поради необикновените умения и жертвите на работниците от UAW“, каза той. „Тези рекордни печалби не са разпределени справедливо според мен с тези работници.“

Байдън добави, че изпраща изпълняващия длъжността министър на труда Джули Су и съветника на Белия дом Джийн Сперлинг в Детройт, за да „предложат пълната си подкрепа за страните при постигането на договора“.


Прякото участие на Байдън в проблема подчертава високите залози в противопоставянето, което вече спря производството на някои популярни модели автомобили в САЩ.

Въпреки че сегашното противопоставяне включва само три завода — разпространени в Мичиган, Мисури и Охайо — една по-широка стачка може да доведе до регионални, ако не и национални икономически последици.

„В тези преговори Белият дом няма законови правомощия да се намеси наистина или да сложи палец на везната“, каза кореспондентът на Ал Джазира Хайди Джоу-Кастро.

Въпреки това тя добави, че Байдън „показва на американската общественост, че приема това много сериозно – и с право“.

Това е първият път, когато UAW се насочи към тримата производители със стачка едновременно.

UAW поиска 36-процентно увеличение на заплатите за четири години, както и премахване на степенуваната скала на заплатите, която изисква работниците да работят осем години, преди да отговарят на условията за същата компенсация като служителите-ветерани.

Въпреки това „Големите трима” производители на автомобили предложиха само увеличение на заплатите от 17,5 до 20 процента, без други предимства и промените в системата на заплащане, изисквани от синдиката.

Президентът на UAW Шон Фейн каза, че профсъюзът засега няма да свика по-широка обща стачка, но всички опции ще бъдат на масата, ако не бъдат договорени нови договори.

„Те биха могли да удвоят повишенията ни и да не повишават цените на автомобилите и пак да направят милиони долари печалби“, каза Фейн. „Ние не сме проблемът. Корпоративната алчност е проблемът.“


Байдън в петък похвали синдикатите, като каза, че те са от съществено значение за изграждането на икономиката на САЩ и укрепването на средната класа.

„Работниците заслужават справедлив дял от ползите, които помагат да създадат за едно предприятие“, каза той.

Президентът демократ се представяше като твърд привърженик на съюза през целия си мандат в Белия дом.

Но в края на миналата година той се сблъска с критики от прогресивни и работнически групи, когато подписа закон за прекратяване на спора между железопътните компании в страната и нейните синдикати. Критиците казаха, че законът не отговаря на исканията на работниците за по-добри условия на труд, включително платен отпуск по болест.

Законът предотврати стачка, която според Байдън би била „истинска катастрофа“ за икономиката на САЩ.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР