Президентът на Русия Владимир Путин заяви пред турския си колега

...
Президентът на Русия Владимир Путин заяви пред турския си колега
Коментари Харесай

Путин пред Ердоган: Русия е отворена за разговори за зърнената сделка

Президентът на Русия Владимир Путин съобщи пред турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че Русия е " отворена " за диалози за възобновяване на договорката за зърно, която имаше за цел да обезпечи безвредно мореплаване за товарните кораби в Черно море.

 

Двамата президенти се срещнаха в Сочи. 

 

" Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за договорката за зърно. Ние сме отворени за договаряния по този въпрос ", сподели Путин в телевизионни мнения дружно с турския му сътрудник, оповестиха турските медии.

 

От своя страна, турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че след диалозите с Путин ще направи " доста значимо " изказване за зърното. 

 

Турският водач е придружаван от огромна делегация, която включва министрите на защитата (Яшар Гюлер), външните работи (Хакан Фидан), енергетиката (Алпарслан Байрактар) и финансите (Мехмет Шимшек) на Турция.

 

Президентският аероплан на Ердоган кацна минути след 12 часа в Сочи. Главната тематика на срещата е обновяване на " зърнената договорка ", от която Русия се отхвърли през юли тази година. 

 

 

Сделката позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море макар войната. Споразумението за това беше реализирано през юли 2022 година със съдействието на Ердоган и Организация на обединените нации. Малко преди да изтече срокът за подновяването му, Русия разгласи, че стопира присъединяване си. 

 

Украйна съобщи, че ще продължи с износа на зърно през Черно море даже и без присъединяване на Русия. През август сполучливо мина първият товарен транспортен съд след приключването на договорката. При зачестилите офанзиви с дронове обаче коридорите са прекомерно несигурни.

 

И тази нощ офанзиви с дронове провокираха обилни вреди в град Измаил, където е едно от огромните украински пристанища за експорт на зърно по Дунав. Пострадали са хранилища, индустриални здания и друга инфраструктура, а парчета от дронове са запалили няколко здания.

 

Най-малко 17 дрона са свалени, само че някои са поразили задачите си. Руски дронове са паднали в това число и на територията на Румъния.

 

Повторното прекъсването на износа на зърно от Украйна, заплашва с продоволствена рецесия огромна част от Европа и света.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР