Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е обсъдил с

...
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е обсъдил с
Коментари Харесай

Разговори между Путин и Макрон в рамките на ПМИФ


Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че е разискал с президента на Франция Еманюел Макрон обстановката след излизането на Съединени американски щати от съглашението с Иран за нуклеарната му стратегия. Той удостовери, че Русия е за опазване на съглашението, като не счита, че има учредения за неговото анулиране. „ Нашата позиция е добре известна. Считаме, че договорката би трябвало да остане “, сподели Путин. Той напомни, че е провел среща с генералния шеф на МААЕ, на която е било доказано, че Иран извършва поетите задължения по съглашението.

„ Според мен следствията /от възможното анулиране на тази сделка/ могат да бъдат доста трагични, само че ние приветстваме настройките освен във Франция, само че и в цяла обединена Европа за опазване на това съглашение. Разбираме, че това няма да е просто, сподели Путин и акцентира, че Русия в никакъв случай не е одобрявала и не е въвеждала едностранни наказания.

Иран би трябвало да резервира нуклеарното съглашение и да извършва включените в него задължения, сподели от своя страна Макрон по време на срещата си с съветския президент. „ Необходимо е да се направи по този начин, и ние говорихме за това на срещата ЕС-Западни Балкани в София, че Иран праволинейно да извършва своите отговорности в границите на нуклеарното съглашение. И с цел да могат нашите компании да реализират прагматични съглашения със своите сътрудници, те би трябвало да запазят своите позиции, да обезпечат икономическата си полза и да запазят своето икономическо наличие в Иран, без значение от американските наказания “, сподели френският президент.

Президентът на Франция акцентира, че получената през последните дни информация от МААЕ е била положителна. „ В това отношение с президента на Русия имаме сходни позиции – желаеме да запазим тези рамки за обезпечаване на районна сигурност “, сподели Макрон. Той уточни, че по време на диалозите си с съветския държавен глава е изразил и загрижеността си по други проблеми, свързани с Иран – като нуклеарната и балистична стратегия на страната след 2025г. и редица районни въпроси. Той акцентира, че с президента на Иран Рохани към този момент има стартират разговор и той е вероятен при изискване, че всички се придържат към уговорките, взаимно утвърдени през 2015 година /при подписване на споразумението/.

Путин сподели още, че по време на договарянията с Макрон са обменили отзиви и за обстановката в югоизточната част на Украйна. Акцентирахме върху значимостта на неотложното използване на минските договорености за обезпечаване на трайно и изцяло решение на украинската рецесия “, акцентира съветският началник.

По време на срещата сред двамата са били разисквани и настоящи въпроси за руско-френските връзки, както и интернационалните проблеми. Подписани са били и двустранни съглашения и търговски документи, сподели още Путин. Той заяви, че на 25 май двамата ще вземат участие в работна стратегия в границите на петербургския интернационален стопански конгрес, на който президентът на Франция е в качеството си на почетен посетител.

Руският президент е призовал по време на диалозите и за правене на общи правила за киберсигурността – правила за държание и надзор в интернет пространството. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР