Президентът на Русия Владимир Путин внесе днес за разглеждане в

...
Президентът на Русия Владимир Путин внесе днес за разглеждане в
Коментари Харесай

Путин внесе в парламента споразумение със Сирия за разширяване на руския пункт в Тартус

Президентът на Русия Владимир Путин внесе през днешния ден за разглеждане в Държавната дума съглашение със Сирия за разширение на територията на съветския материално-технически пункт в Тартус за 49 години напред, предадоха ТАСС и РБК. Документът по-късно беше оповестен в интернет базата данни на Думата.

Само преди два дни Путин разгласи, че огромна част от съветските военнослужещи се изтеглят от Сирия и даде ход на процеса поради оповестената от него победа над " Ислямска страна ". Той обаче предизвести, че съветските сили резервират наличие в " Тартус " и ръководената от Русия военна база " Хмеймим ".

Споразумението е достигнато на 18 януари в Дамаск. Сред основните моменти в текста е разрешението Русия да може да разположи в този пункт до 11 военни кораба по едно и също време. Също по този начин законопроектът допуска решаването на въпроса с влизане на съветски кораби в сирийски териториални води и сирийски пристанища. Сирия от своя страна " показва единодушие " с това и поддържа опцията за " развиване и рационализация на инфраструктурата за осъществяване на ремонт, попълване на ресурси и отдиха на членове на екипажа. "

При нахлуване във вътрешните морски води и териториалното море на Сирия елементи на ВМФ ще би трябвало да уведомяват сирийските управляващи не по-малко от 12 часа по-рано, а при " оперативна нужда " - минимум 6 часа по-рано.

Споразумението ще остане в действие 49 години и автоматизирано ще се продължава за последващи 25-годишни интервали , в случай че някоя от страните уведоми другата документално по дипломатически канали най-късно една година авансово, че има желание да го разтрогне, се споделя в документа. Според него на Русия ще се даде опцията за взаимно прилагане на обектите на безплатна основа.

Логистичният пункт в Тартус има цялостен имунитет от юрисдикцията на Сирия ; имуществото ѝ - имунитет от обиск, експроприация, арест и изпълнителни дейности, се показва в текста.

Дейността на логистичния пункт се подсигурява с съветски сили и средства ; Москва има право да изпраща в Сирия нужния персонален състав и да го устоя за своя сметка, планува съглашението.

 Сирийският президент Башар Асад на посещаване в съветската база
© Associated Press

Сирийският президент Башар Асад на посещаване в съветската база " Хмеймим " през юни.

" Сдържащ фактор "

Според първия заместник-председател на комисията по защита към Съвета на федерацията наличието на Русия Франц Клинцевич в района е " извънредно значимо ", защото " обстановката там няма да утихне ", само че " военноморското и авиационно наличие ще са сдържащ фактор ". Клинцевич, представен от РБК, също по този начин изрази вяра, че " Тартус в вероятност ще стане пълноценна военна база на Русия. " Според заместник-председателя на съответната комисия в Думата, Юрий Швиткин, по този начин ще се " отрезвят горещите глави на Съединени американски щати и съдружниците за вероятни провокации от тяхна страна. "

" За голямо страдание обединението, ръководена от Съединени американски щати, явно счита да продължи пребиваването си като натрапен посетител (в региона на Сирия). Не можем да оставим братския сирийски народ в такава ситуацияя, която не изключва навлизане на терористи от която и да било друга страна и подпомагането им от страна на Съединени американски щати, " сподели още Швиткин.

Разполагането " на територията на Сирийската арабска република на пункт за материално-техническо поръчителство на Военноморския флот на Русия, дава отговор на задачите на поддържане на мира и стабилността в района, носи защитителен темперамент и не е ориентирано против други страни, " се споделя още в документа.

Споразумението за обекта в Тартус е от 1971 година Пункт 720 за материално-техническо обезпечаване на флота работи от 1977 година с съществена цел ремонт на кораби и доставяне с гориво и материали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР