Президентът на Русия Владимир Путин и иранския му колега Ебрахим

...
Президентът на Русия Владимир Путин и иранския му колега Ебрахим
Коментари Харесай

Активизиране. Путин обсъди с Раиси засилване на сътрудничеството между Русия и Иран

Президентът на Русия Владимир Путин и иранския му сътрудник Ебрахим Раиси са разискали задълбочаването на съдействието сред двете страни в политиката, стопанската система и търговията, съобщи Ройтерс. Според изказване на Кремъл, представено от организацията, двамата президенти са провели телефонен диалог.

Откакто нахлу в Украйна на 24 февруари, Русия усили напъните си за създаване на връзки с Иран и други незападни страни.

" Обсъдени бяха редица настоящи въпроси от двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното усилване на съдействието в политическата и търговско-икономическата област, в това число транспортно-логистичната сфера. Постигнато беше единодушие за активизиране на контактите сред съответните съветски и ирански ведомства ", се споделя в известието на Кремъл.

То беше оповестено в събота без конкретизиране по кое време тъкмо е извършен диалогът. В него не се загатва и доставката на ирански оръжия за Русия.

По-рано в сряда почитан съветски чиновник по сигурността се срещна с ирански водачи в Техеран. Посещението се състоя на фона на обвиняванията на Украйна и Запада, че Русия употребява ирански дронове, с цел да се нападна енергийната инфраструктура и цивилни цели в Украйна.

Преди седмица Иран призна за първи път, че е, само че сподели, че това е станало преди началото на войната. Миналия месец двама високопоставени ирански чиновници и двама ирански дипломати споделиха пред Ройтерс, че Техеран е заречен да даде на Москва и ракети земя-земя.

През октомври Европейският съюз против Иран поради неговите доставки на дронове за Русия, а Англия наложи наказания на трима ирански военни и боен производител поради доставките за Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР