Президентът на Русия - Владимир Путин, даде старт на военна

...
Президентът на Русия - Владимир Путин, даде старт на военна
Коментари Харесай

Адът в Киев: Хиляди автомобили бягат от нахлуващите танкове

Президентът на Русия - Владимир Путин, даде старт на военна интервенция на изток, а Киев разгласи изключително състояние.

Малко откакто президентът направи изказване по съветската държавна телевизия, с което позволи "специална военна интервенция ", на изток, към четири часа тази заран, тъкмо преди зазоряване, тишината в украинската столица Киев бе пронизана от мощни детонации. Близо до основното столично летище е почнала престрелка, пишат осведомителните организации.



Видео, оповестено от Държавната гранична работа на Украйна, пък удостоверява, че съветски военнослужещи са пресекли административната граница сред Херсонска област и окупирания Крим. На него се вижда навлизането на танкове и друга бойна техника. Взривове раздрусаха Киев, Одеса, Харков и Мариупол.

Украинският президент Владимир Зеленски разгласи военно състояние, което ще бъде в действие за цяла Украйна. Украинското държавно управление разгласи в сряда наложителна военна работа за всички мъже в боеспособна възраст.



Това провокира всеобща суматоха в Киев. Основните булеварди в столицата на Украйна към този момент са блокирани от хилядите коли, бягащи от нахлуващите танкове и друга бойна техника в посока към западната граница на страната. По бензиностанциите се образуваха дълги опашки от чакащи да заредят гориво.



За опашки на бензиностанциите, пред банкоматите и в супермаркетите в Одеса оповестяват българи, които живеят в украинския град. „ Доживяхме злополука. В магазините е цялостно с хора, презапасяват се. Още по мрачно на бензиностанцията до нас се изви опашка. Продължава и в този момент. Виждам от прозореца си. Има ограничавания за горивото, хората могат да зареждат до 30 литра. Мнозина желаят да се изтеглят, запушване има във всички направления “, разяснява за Българска телеграфна агенция бесарабската българка Дора Костова. При потребност тя и околните ѝ също са подготвени да потеглят за България.



Евакуация обмисля и бесарабската българка Елена Волкова, която от 15 години живее в Одеса. „ Намираме се в Малиновски регион. Наблизо до нас има и други българи. Засега си стоим вкъщи със брачна половинка ми и щерка ми. Но куфарите ни са събрани. Може би ще отидем на село при родителите ни или ще тръгнем за България “. По думите ѝ хората са паникьосани. „ Има скупчване на хора в магазините, по бензиностанциите. Масово теглят пари от банкоматите. Доларът и еврото порастват “, добавя Елена Волкова.

Такава картина разказва и Аня Терзивец, която също живее и работи в Одеса. „ Навсякъде царува страшна суматоха. Синът ми, който живее и учи в България, ме вика там, само че към момента не мога да осъзная, че това се случва. Събирам всички документи в една чанта ", споделя дамата.



В опит да оправдае офанзивата, Путин съобщи, че „ по нашите исторически земи се основава враждебна анти-Русия “. „ Взехме решение да проведем специфична военна интервенция “, сподели той, което на процедура съставлява оповестяване на война. Той твърди, че е за „ демилитаризация и денацификация “ на Украйна, отразявайки тематиката от пропагандата на Кремъл - подправеното изказване, че държавното управление в Киев се управлява от крайната десница.

"Ние не имаме намерение да окупираме Украйна ", безапелационен бе той, само че не пропусна да удостовери позицията си, че разширението на НАТО с включването на Украйна е недопустимо. Затова на Русия не е останал различен избор, с изключение на да се пази против това, което съгласно него са закани, идващи от Украйна.



"Путин преди малко започва пълномащабна инвазия в Украйна. Мирните украински градове са подложени на удари ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба в Twitter.

"Това е война на експанзия. Украйна ще се отбрани и ще победи. Светът може и би трябвало да спре Путин. Времето за деяние е в този момент ", добави той.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че неговите молебствия са с народа на Украйна, „ защото те претърпяват непредизвикано и безпричинно нахлуване от съветски военни сили “.



Според Байдън Путин е избрал преднамерена война, която ще донесе пагубни загуби на живот и човешки премеждия от огромни размери.

"Само Русия е виновна за гибелта и разрушенията, които тази офанзива ще донесе, а Съединените щати и техните съдружници и сътрудници ще отговорят по обединен и съдбоносен метод. Светът ще държи Русия виновна ", съобщи още той, като посочи, че Съединени американски щати ще наложи спомагателни наказания против Русия в четвъртък, в допълнение към финансовите ограничения, наложени тази седмица.



Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг остро осъди "безразсъдната и непредизвикана офанзива " на Русия против Украйна и сподели, че съдружниците от НАТО ще се срещнат, с цел да се оправят с следствията от "агресивните дейности " на Москва.

Припомняме, че западните страни и Япония постановиха наказания на съветски банки и физически лица, само че задържаха най-строгите си ограничения, до момента в който не стартира инвазия.

Съединените щати ускориха натиска в сряда, като постановиха наказания на съветската компания, изграждаща газопровода "Северен поток 2 " и нейните корпоративни чиновници.

Във вторник Германия замрази утвържденията за тръбопровода, който е издигнат, само че към момента не е в употреба, на фона на опасенията, че може да разреши на Москва да въоръжи енергийните доставки за Европа.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР