Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви днес, че срещата на

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви днес, че срещата на
Коментари Харесай

Йоханис: Инициативата „Три морета ще се разшири с Гърция, Украйна и Молдова

Президентът на Румъния Клаус Йоханис съобщи през днешния ден, че срещата на върха на самодейността „ Три морета “, планувана за 6 септември в Букурещ, ще се обмисли разширение на платформата с Гърция като пълноправна членка и даване на статут на Украйна и Молдова като асоциирани членки, заяви румънската осведомителна организация Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

„ В политическия подтекст, основан от войната в Украйна, самодейността „ Три морета “ закупи новост и имам вяра, че би трябвало да се трансформира в още по-важна платформа за подсилване на районната и европейската резистентност “, съобщи Йоханис. 

„ На срещата на 6 септември Румъния има за цел да удостовери наново ролята на самодейността за поощряване на икономическия напредък и стратегическите взаимовръзки, в това число посредством консолидиране и рационализиране на инструментите на самодейността и предефиниране на връзките на самодейността с геополитически трансформирания район “, добави президентът на Румъния.

Йоханис означи, че Румъния ще продължи да задълбочава двустранните си връзки с нейните европейски сътрудници, изключително със стратегически значимите сътрудници: Германия, Франция, Испания, Италия, Англия, Полша, Турция, Гърция, България, Португалия, Белгия, Унгария и Балтийските страни.

Той счита, че е значимо да се задълбочат и тристранните формати като Румъния-Полша-Турция, Румъния-Молдова-Украйна, Румъния-Полша-Испания, които са построени върху логиката на дейно и целеустремено съдействие.

На срещата на  румънски дипломати, консулски служби и шефове на румънски културни институти Йоханис съобщи, че те би трябвало да продължат да се концентрират върху връзките със стратегическите сътрудници в Южен Кавказ, Азербайджан и Грузия, както и с Армения, като се има поради „ смисъла на този район от позиция на енергетиката и ролята му в конфигурацията на политиката, стопанската система и сигурността в Черно море “.

Президентът добави, че във връзка с района на Западните Балкани е належащо да се намерят жизненоспособни решения за ускорение на европейската и евроатлантическата интеграция за заинтригуваните страни.

Румъния ще продължи да взе участие интензивно в Близкия изток и южното съседство, сподели Йоханис и уточни, че „ развиването на нашето наличие и взаимоотношение в Латинска Америка, Африка и Азия не е просто належащо преизчисляване на нашите цели, само че и отражение от придобиването на деен профил в границите на Европейски Съюз “.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР