Президентът на Румъния Клаус Йоханис възложи на Дачиан Чолош -

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис възложи на Дачиан Чолош -
Коментари Харесай

Президентът на Румъния номинира Дачиан Чолош за премиер

Президентът на Румъния Клаус Йоханис разпореди на Дачиан Чолош - водач на демократичната центристка партия USR, да сформира държавно управление, заяви Agerpres.

Чолош съобщи, че за него е " чест и огромна отговорност " номинирането му за министър председател и увери, че партията му е подготвена да стартира договаряния с другите политически сили.

" Нашата цел е да изведем Румъния от рецесията и за това ще е нужна огромна отговорност от страна на политическите сили. Ние ще проведем съвещание на Националното бюро, с цел да излъчим преговорен екип и да осъществяваме мандата в най-кратки периоди . " - разяснява Чолош.

Според румънското законодателство, в случай че в границите на 60 дни съставът на новото държавно управление два пъти не получи утвърждение от Народното събрание, президентът би трябвало да разпусне законодателния орган и да насрочи нови избори.

Чолош към този момент има мандат като министър председател на страната от ноември 2015 година до януари 2017 година От 2019 година той е ръководител на групата " Обнови Европа " в Европейския парламент, включваща Алианса на либералите и демократите за Европа и Европейската демократическа партия.
 Дачиан Чолош – новият водач на либералите в Екологичен потенциал
Дачиан Чолош – новият водач на либералите в Екологичен потенциал

Изборът през днешния ден значи, че трите съществени парламентарни групи в Европейския парламент имат своите водачи

Предишното държавно управление на Флорин Ситу просъществува 11 месеца.

На 5 октомври Народното събрание на Румъния гласоподава избор на недовери е на държавното управление на Флорин Ситу поради несправяне с епидемията от COVID-19 .

Ситу, който оглави изпълнителната власт през декември 2020 година, ще извършва длъжността на министър председател до момента в който не бъде определено ново държавно управление. Неговата администрация оцеля при един избор на съмнение през юни.
 Румънският парламент гласоподава избор на съмнение на държавното управление за несправяне с ковид
Румънският парламент гласоподава избор на съмнение на държавното управление за несправяне с ковид

В деня, в който Румъния регистрира 15 037 новозаразени и рекорден брой умряли от Covid - 252
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР