Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще трябва да се бори

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще трябва да се бори
Коментари Харесай

Йоханис ще се бори за втори мандат на балотаж

Президентът на Румъния Клаус Йоханис ще би трябвало да се бори на 24 ноември за нов мандат на втори тур от изборите, откакто през днешния ден не съумя да събере задоволително поддръжка в първия ден от гласуването.

Прогнозите на социолозите въз основата на екзит пол допитвания демонстрират, че проевропейски настроеният Йоханис събира към 39% от гласовете, а досегашният социалистически министър председател Виорика Дънчила го следва с 22%. Трети с резултат, задоволителен да обърка сметките на първите двама е Дан Брана, водач на дясноцентристкия Съюз за избавление на Румъния с малко над 16%. Данните са без гласовете от чужбина.

Анализатори споделят, че победа за президента ще укрепи възможностите на Либералната партия да сглоби коалиция след парламентарните избори следващата година и да възвърне доверието на вложителите. То е отслабено от няколко години на политическа неустойчивост и противоречиво нарастване на бюджетните разноски. Страната остана и под наблюдаване за господство на закона съгласно преценката на Европейската комисия.

Активността не бе висока - към 16 часа бяха дали своят вот едвам към една трета от имащите право на глас 18.2 млн. румънци. Два часа по-късно броят им се усили до 42.19%, а час преди края на изборния ден наближи 47%.

Но тези избори се отличават с опцията, която за пръв път получиха живеещите в чужбина румънски гласоподаватели. Те имаха 3 дни за гласоподаване на доста повече места, както и да пуснат бюлетината си по пощата и резултатът е безспорен връх на интензивност - повече от 640 000 души пуснаха гласа си към 20 часа, когато общо бюха взели участие към 8.5 млн. души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР