Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Виорика

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска оставката на премиера Виорика
Коментари Харесай

Президентът на Румъния поиска оставката на премиера заради казуса с Израел

Президентът на Румъния Клаус Йоханис изиска оставката на премиера Виорика Дънчила , откакто държавното управление утвърди конфиденциален меморандум за пренасяне на румънското посолство от Тел Авив в Йерусалим и не се съветва с президента, осведоми " Ройтерс ".

" Госпожа Дънчила не се оправя с позицията си на министър председател на Румъния и по този начин държавното управление става уязвимо за Румъния. Заради това обществено й желая оставката ", се споделя в известие на президента.

 Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим
Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Така балканската страна ще се трансформира една от първите страни след Съединени американски щати

Правителството на Румъния поддържа посолството да бъде преместено в Йерусалим, което разгневи президента - има последната дума, защото решението може да докара до нарушение на интернационалното право.

Според румънските закони президентът би трябвало да вземе окончателното решение за преместването на посолството.

По-рано тази седмица Дънчила беше на държавна аудиенция в Израел и тя не се е съветвала с президента преди да напусне страната.

Вчера министър председателят съобщи, че поддържа Букурещ да реалокира посолството си в Йерусалим, само че призна, че няма задоволително поддръжка вкъщи.

Провеждаме съвещания по въпроса с всички институции в Румъния , сподели тя по време на среща с президента на Израел Реувен Ривлин в Йерусалим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР