Президентът на Румъния Клаус Йоханис е възложил в понеделник след

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис е възложил в понеделник след
Коментари Харесай

Президентът на Румъния е поръчал на военния министър да сформира правителство

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е упълномощил в понеделник след съвещания с парламентарните политически партии на пенсионирания 54-годишен  генерал  Николае Чука от Национално-либералната партия (НЛП) да образува държавно управление на страната. В момента той краткотрайно извършва отговорностите на министър на националната защита. За това е съобщил държавният  глава в изказване за пресата.

" Аз разпоредих на Николае Чука да образува държавен екип и да получи избор на доверие в  парламента на Румъния ", е споделил той.

На 5 октомври Народното събрание на Румъния гласоподава избор на съмнение на  правителството на Флорин Къцу. След това кабинетът продължи да ръководи страната като краткотрайно държавно управление, а неговите компетенции в сходство с конституцията на страната  бяха орязани.

След това бяха подхванати два опита да се образува дясноцентристко държавно управление, които приключиха с крах, защото те не съумяха да съберат нужното парламентарно болшинство. Тогава беше взето решение за формиране на съдружно държавно управление с удобно болшинство в Народното събрание (над 300 гласа при най-малко нужните 234 гласа).

В този кабинет ще влязат представители на дясноцентристската НЛП, на лявоцентристската Социал-демократическа партия (СДП), на Демократическия съюз на унгарците в Румъния (ДСВР) и на някои групи от националните малцинства.

Обществото подлага на критика политиците

Преговорният развой бе подложен в обществото на остра рецензия: съгласно множеството мнения участниците в договарянията се интересуват не от ситуацията  в страната, а от места в държавното управление.

Новият кабинет

В новото държавно управление ще има две нови министерства - на проучванията и цифровизацията, а също по този начин на дребните и междинни предприятия и туризма.

Очаква се гласоването в Народното събрание по програмата и състава на съдружното държавно управление да се организира в четвъртък.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР