Президентът на РС Македония Стево Пендаровски ще проведе среща с

...
Президентът на РС Македония Стево Пендаровски ще проведе среща с
Коментари Харесай

Президентът на Северна Македония ще приеме представители на ОМО "Илинден"

Президентът на районен съд Македония Стево Пендаровски ще организира среща с представители на нерегистрираната в България организация ОМО „ Илинден Пирин” по тяхно искане. Целта на визитата и тематиките на диалозите към този момент не са известни, оповестява МИА.

Искането за среща е изпратено до кабинета на президента, на което е даден позитивен отговор, само че датата на срещата към момента не е конкретизирана.

В писмо до Пендаровски ОМО „ Илинден - Пирин” и ОМО „ Илинден” напомнят срещата на българския президент Румен Радев с представители на няколко сдружения на македонските българи и една политическа партия, които са регистрирани публично в РСМ. В писмото си македонците от България пишат, че наблюдават доста деликатно обстановката и напъните на Македония за участие в Европейски Съюз и поддържат безусловно „ желанието на етническите си братя от Македония за почтено място измежду народите на демократична Европа”.

„ Тази наша позиция не се приема от управляващите в Република България, където ние нямаме никаква опция за развиване и посланичество. Властите в България показват ефикасна връзка със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е почтено и е образец, само че за нас е неясно отношението към самите нас. Според нас правилото на взаимност ще бъде добър знак за еманципация сред българския и македонския народ ", се споделя в писмото. Двете организации допълват, че желаят среща със Стево Пендаровски, на която " да споделят общите цели и напъните, които са в полза на македонския и българския народ ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР