Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик съобщи, че до

...
Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик съобщи, че до
Коментари Харесай

Додик: Ще организирам референдум за отделяне на Република Сръбска от Босна и Херцеговина

Президентът на Република Сръбска /РС/ Милорад Додик заяви, че до края на тази година е допустимо да провежда референдум за отделянето на районен съд от Босна и Херцеговина /БиХ/.


" До Нова година Република Сръбска може да провежда референдум за своя статут и по какъв път ще поеме напред. Ще се борим по собствен, политически метод. Така ще бъде до момента в който не бъде признат закон за Конституционния съд в БиХ, който да върне престижа на тази институция. Не желаем спор, а ролята на НАТО виждам като поръчител за мира и вероятно излизане от междуетническата разграничителна линия при положение на гореща политическа обстановка ", написа Додик в Туитър.

Според него " Република Сръбска няма желание да се отхвърля от отбраната на своите позиции... В най-скоро време ще бъдат взети решения за възбрана на СИПА /спецслужбите, бел.ред./ на съда и на прокуратурата на БиХ на територията на Република Сръбска, тъй като те нямат конституционно право. Няма да приемем да бъдем протекторат или колония. Конституционният съд в БиХ промени политическата система и това води ни трансформира в същото състояние като това на сърбите в Косово ", написа още той и добави, че " няма на кого да се оплаква, тъй като Конституционният съд се трансформирал в инквизиция ".

БГНЕС напомня, че Република Сръбска е една от двете съставни елементи на Босна и Херцеговина. Тя бе основана след края на войната в Босна при подписването на Дейтънското спокойно съглашение през 1995 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР