Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като “скандално

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски определи като “скандално
Коментари Харесай

Пендаровски: Скандално е искането на България да участва в промяната на конституцията на РСМ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски дефинира като “скандално ” настояването на България да взе участие в процеса по подготовка на конституционните промени в югозападната ни съседка.

Пендаровски уточни пред локални медии, че “дори окупаторите не са желали такова нещо от земите и териториите, които са окупирали ”. Той добави, че в 21 век е неприемливо искане за интервенция във вътрешните работи на която и да било страна.

Външното министерство на страната разяснява, че процесът по смяна на Конституцията на страната е вътрешен въпрос за РСМ, който е привързан с договарянията за присъединение с Европейски Съюз.

Очаква се Събранието да вземе такова суверенно решение според дълготрайните ползи на показаните в Събранието жители и в този подтекст няма никаква опция, нито политическа воля за включване на жители и институции извън, в това число и от България. Такова искане не е обсъждано сред министрите Османи и Милков, показват от македонското външно министерство.

Северна Македония остава ангажирана с продължение на политическия разговор с България в дух на добросъседство и в духа на Договора от 2017 година, за което се надява на по-бързо образуване на ново българско държавно управление., показват още от външното министерство на югозападната ни съседка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР