Президентът на Република Северна Македония бе на първо държавно посещение

...
Президентът на Република Северна Македония бе на първо държавно посещение
Коментари Харесай

Северномакедонският президент е в Атина и търси гръцка подкрепа за еврочленство

Президентът на Република Северна Македония бе на първо държавно посещаване в Гърция във вторник, до момента в който двете страни не престават да работят за превъзмогване на десетилетните разногласия , оповестяват " Катимерини " и " Нешънъл хералд ".

Президентът Стево Пендаровски се срещна в Атина с гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис , търсейки поддръжка за забавените старания на страната му да се причисли към Европейския съюз.

Бившата югославска република Македония разгласи самостоятелност през 1991 година, само че възстановява връзките с Гърция през 2018 година, след като се съгласи да промени името си на Северна Македония, с цел да отговори на терзанията на Атина за нейния личен северен район Македония.

Северна Македония и още пет страни от Западните Балкани-Албания, Босна, Сърбия, Черна гора и Косово-всички се стремят към участие в Европейски Съюз , само че съществуващите членове са разграничени по графика за разширението на 27-членния блок .

Лидерите на шестте балкански страни ще се причислят към срещата на върха на Европейски Съюз в Словения в сряда.
 Мицотакис: Гърция не поддържа България за ветото против РСМ, интеграцията да се форсира
Мицотакис: Гърция не поддържа България за ветото против РСМ, интеграцията да се форсира

За да се предотврати превръщането на Западните Балкани в огнище на нови проблеми

Мицотакис и Пендаровкси са удостоверили значимия подтик, образуван в двустранните връзки във всички области от съвместен интерес. Те се споразумяха за нуждата от задълбочаване и разширение на двустранното съдействие с акцент върху бранша на стопанската система, вложенията, енергетиката и свързаността.

Премиерът удостовери поддръжката на Гърция за европейския развой на присъединение на Западните Балкани и в частност Северна Македония, в сходство с поставените критерии.

В този подтекст той акцентира, че укрепването на връзките сред двете страни и поддръжката на Атина за процеса на присъединение към Европа зависят доста от поредното и , което е неразделна част от процеса на разширение.

От своя страна Пендаровкси разяснява, че чака на следващия ден в Словения " дружно с доста други наши европейски другари, да подкрепите настояването на всички страни от Западните Балкани, само че основно на страната, от която пристигам и на която аз съм президент, Северна Македония. Преговорите за присъединение с Европейския съюз най-сетне би трябвало да стартират, нещо, което чакаме отдавна, защото отговаряме на всички условия. "
 Стево Пендаровски пред гръцки вестник: Изпълнили сме всички условия за Европейски Съюз, обстановката ни пречи
Стево Пендаровски пред гръцки вестник: Изпълнили сме всички условия за Европейски Съюз, обстановката ни пречи

Македонският президент чака решението с България да е съгласно Договора за добросъседство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР