Президентът на Република Молдова Мая Санду заяви днес в Букурещ,

...
Президентът на Република Молдова Мая Санду заяви днес в Букурещ,
Коментари Харесай

Мая Санду: Румъния е била до Република Молдова и в добро, и в зло

Президентът на Република Молдова Мая Санду съобщи през днешния ден в Букурещ, че Румъния е била до Република Молдова през годините " и в положително, и в зло ", като означи, че гласът на Румъния " се чуваше ясно " в Брюксел в поддръжка на даването на Молдова на статут на кандидатка за присъединение към Европейски Съюз ", съобщи Аджерпрес.

Санду благодари за поддръжката и подсети, че през февруари държавните управления на двете страни имаха взаимно съвещание, което сложи основите на голям брой значими планове, а през юни се състоя и взаимно съвещание на двата Народното събрание.

" Благодарим ви, че ни подкрепяте в нашия европейски път. Много сме признателни за ролята на Румъния във всички стадии на подготвянето на решението от 23 юни и за гласа на Румъния, който се чуваше мощно в Брюксел в поддръжка на даването на Молдова на статут на страна кандидатка за присъединение към Европейски Съюз ", съобщи Санду.

Тя загатна, че войната на Русия против Украйна е хвърлила района в неустановеност, а Молдова, след Украйна, е най-силно наранена от спора.

" Войната дестабилизира енергийния пазар, а с това и енергийната сигурност на Молдова. Рекордната инфлация, дължаща се най-много на внезапното повишаване на цените на силата и горивата, се отразява на покупателната дарба на жителите и оказва мощен напън върху нашите производители, доста от които са изгубили и пазарите си на изток. Тази година също сме наранени от суша, която излага на риск работата на земеделските стопани. Комбинацията от рецесии, пред които е изправена Република Молдова, е тежко задължение за моята страна, задължение, което не можем да понесем сами ", съобщи президентът на Република Молдова и напомни, че Румъния, дружно с Германия и Франция, е съосновател на Платформата за поддръжка на Молдова.

Мая Санду сподели също, че Република Молдова желае да купува газ от Румъния допустимо най-скоро. Тя добави, че страната поставя старания за понижаване на потреблението на сила, в това число и природен газ, и търси решения за заменяне през зимата на газа с мазут, въглища или дърва.

Тя уточни, че Република Молдова се безпокои за сигурността си, а институциите наблюдават с внимание развиването на обстановката в приднестровския район.

" Ако Русия се опита да нападна Република Молдова, несъмнено, че ще желаяме помощ ", съобщи Санду, представена от телевизия Диджи 24. Тя добави, че страната се приготвя за " всички вероятни сюжети ".

" Вярвам, че молдовско-румънското партньорство ще ни помогне да преодолеем компликациите, породени от войната в Украйна. Тази несправедлива и кървава война би трябвало да бъде спряна. Украйна се нуждае от помощ. (...) Ние поддържаме Украйна. Пожелаваме им триумф и мир. В сложни времена човечността, загрижеността, солидарността и взаимопомощта са от първостепенно значение ", акцентира още Мая Санду.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР