Президентът на Република Молдова Мая Санду заяви днес, че препоръката

...
Президентът на Република Молдова Мая Санду заяви днес, че препоръката
Коментари Харесай

Молдова ще разчита на подкрепата на Румъния за членството в ЕС

Президентът на Република Молдова Мая Санду съобщи през днешния ден, че рекомендацията на Европейската комисия страната да получи статут на претендент за присъединение към Европейски Съюз съставлява дълго чакан резултат и акцентира, че по този път разчита на поддръжката и помощта на Румъния, съобщи Аджерпрес.

" Вчера получихме рекомендация от страна на Европейската комисия да получим статут на страна кандидатка за Европейския съюз. Това е дълго чакан резултат от жителите на Република Молдова, който ни дава силата и мотивацията да работим повече и по-добре, с цел да трансформираме обществото и стопанската система на Република Молдова за реализиране на стандартите на Европейски Съюз. Разчитаме по този път на поддръжката и помощта на Румъния. Румъния постоянно е била до нас ", съобщи президентът Мая Санду на взаимно съвещание на парламентите на Румъния и Молдова, което се състои в Кишинев.

От своя страна ръководителят на молдовския парламент Игор Гросу посочи, че европейският път и интеграцията в Европейски Съюз са единственото жизнеспособно решение за страната му.

" Твърдо сме уверени, че европейският път и интеграцията в Европейски Съюз съставляват единственото жизнеспособно решение за бъдещето на Република Молдова. Тази цел диктува дейностите ни и ни активизира да преминем през провокациите - желанието да изградим Европа тук в Молдова ", съобщи Гросу.

Той уточни, че на днешната среща ще бъде подписана обща декларация.

" Освен символизма на това събитие, бих желае тази платформа да служи като репер за насочване на активността на законодателния орган в Кишинев в процеса на договаряния и присъединение към Европейски Съюз. Това, което ние влагаме в актове и закони, да бъде усетено от жителите в ежедневния живот - един по-добър, по-шастлив живот тук, вкъщи. Имаме доста да работим, само че знам, че ще успеем, тъй като имаме надеждни другари и през днешния ден те са тук с нас в тази страна ", акцентира ръководителят на молдовския парламент.

" На днешното взаимно съвещание удостоверяваме специфичната връзка сред нашите страни (...) Бъдещето на Република Молдова е в огромното европейско семейство ", съобщи на собствен ред ръководителят на румънския Сенат Флорин Къцу. Той добави, че Румъния е и ще остане най-последователният сътрудник на Република Молдова.

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку съобщи, че Румъния и Република Молдова би трябвало да създадат " нова стъпка " и да работят дружно, с цел да обезпечат по-добър живот на жителите на двете страни, а усилването на двустранните връзки и приемането от страна на Молдова на статут на кандидатка за Европейски Съюз съставляват основите за постигането на тази цел.

" Бъдещето, което построяваме през днешния ден, би трябвало да бъде дружно, а тези, които се пробват да ни разделят, сигурно не желаят положителното на нашите жители. Това взаимно строителство стартира точно от тук, от Кишинев ", уточни Чолаку.

Днешното взаимно съвещание на парламентите на двете страни идва единствено ден откакто Европейската комисия предложи Молдова да получи статут на страна претендент за участие в Европейския съюз, отбелязва организацията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР