Президентът на Република Македония Георге Иванов пристига днес на двудневно

...
Президентът на Република Македония Георге Иванов пристига днес на двудневно
Коментари Харесай

Президентът на Македония е против сделката за името с Гърция

Президентът на Република Македония Георге Иванов идва през днешния ден на двудневно публично посещаване в България по покана на президента Румен Радев.

Снощи Иванов направи послание към македонските жители срещу договорката с Гърция за името на страната – Република Северна Македония.

Той съобщи, че няма да подпише " подобен нездравословен текст на съглашението ". По-рано приключи срещата с премиера Зоран Заев, на която го беше поканил, с цел да чуе какво е договорил с гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

Македонският президент съобщи, че съглашението е персонално решение и отговорност на Зоран Заев и на външния министър Никола Димитров, съобщи Македонската осведомителна организация. По думите му договорката нарушава позицията да не се вършат ремонти в конституцията и да не се приема ново име за всеобща приложимост. Президентът сподели, че това е единственото съглашение в историята на човечеството, с което се нарушават конституцията и законите, неприлично е и е реализирано с непрозрачни договаряния.

Текстът е разрушителен за Република Македония, съобщи Георге Иванов. Той разяснява, че Европейският и съюз и НАТО не трябва да бъдат оправдание за нездравословно съглашение, което не сплотява обществото, а още повече го поляризира.

" Гърция съумя да реализира оптималните си претенции, подронват се добитите права в Организация на обединените нации и се погазва заветът на нашите предшественици. Погазва се 73-годишното право на самоопределяне и 27-годишната самостоятелност. Погазено е всичко, което е свято за Република Македония ", акцентира Иванов.

Очаква съглашението за името Република Северна Македония да бъде подписано от външните министри на Скопие и Атина. След това би трябвало да бъде утвърдено от македонския парламент, а след това би трябвало да го подпише и президентът. От думите му излиза наяве, че ще откаже. Тогава договорката ще бъде върната в Народното събрание за наново гласоподаване, след което Иванов ще би трябвало да подпише.

Около 2000 души излязоха на митинг в Скопие снощи в поддръжка на президента.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР