Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет Св.

...
Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет Св.
Коментари Харесай

Великотърновският университет е удостоен с плакет от президента на Република България

Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет " Св. Св. Кирил и Методий " Великотърновския университет във връзка 55-годишнината от основаването му. Отличието е връчено за значимия принос на университета за образуването на генерации експерти в региона на филантропичните науки и изкуствата, както и за създаване образа на актуалното висше обучение в България .

„ Убеден съм, че ролята на университета за растежа на капацитета и експертизата на фрагментите в над 50 специалности по естествени, филантропични, публични и стопански науки е основна за напредъка в района и страната. “ – написа президентът в своето приветствено писмо.
55-годишнината от основаването на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ бе маркирана с тържествено заседание на 6-ти ноември 2018 година

Венци на благодарност бяха поднесени пред паметника на светите братя Кирил и Методий, и пред паметника на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

В приветственото си слово послучай празника, ректорът проф. доктор Христо Бонджолов съобщи: " Ние сме млад университет – единствено на 55 години, само че ние сме един от най-старите университети в Европа, в случай че погледнете надписа на входа в ректората – 1371 година, годината на славната Търновска книжовна школа. Онова, което остава от началото на нашия университет, е жаждата за познание, за култура, за обучение. Сигурен съм в триумфа на университета, имам вяра че ще успеем в бъдеще да носим гордо паметта от предишното, това, което ние самите вършим, и да го пренесем на нашите следовници ".
Академично слово за духовността и приноса на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ през миналите 55 години произнесе почетният лекар проф. доктор Андрей Пантев. В своята тирада той съобщи: " Неслучайно поражда университет, където има книжовна школа – от Търново до Килифарево, където дружно с малко народности по света ние сме оповестени за хора на книгата. И неслучайно този университет е филантропичен, неслучайно в него е сбъднат един нравствен гуляй на духовността ".
Поздравителен концерт изнесоха студенти от компетентност „ Педагогика на образованието по музика “ и Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.
На тържествената гала на 7-ми ноември 2018 година почетните инсигнии “Doctor honoris causa” на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий” бяха връчени от ректора на висшето учебно заведение на Негово високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум.


Негово Високопреосвещенство проф. доктор Наум Илиевски, митрополит Струмишки, е почетен с най-високото почетно звание на Великотърновския университет за безспорните му заслуги към православната черква като един от видните модерни богослови, учени, писатели и преводачи, както и за неговия принос за развиването на българо-македонските връзки и за одобряването на духовните, културните и университетските връзки с Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “.
Гост на тържествената гала бе доктор Милен Врабевски, създател и ръководител на Фондация „ Българска памет “. Присъстваха също посетители от Македония, студенти, преподаватели и духовни лица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР