Президентът на Република България не е против F-16, нека да

...
Президентът на Република България не е против F-16, нека да
Коментари Харесай

Радев: Не съм против F-16. Ако дойде с всички оръжия, ще струва още повече

Президентът на Република България не е срещу F-16, дано да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим аероплан от нашия стратегически сътрудник, а този аероплан да има нужните бойни качества. Това съобщи президентът Румен Радев на обичайна посланическа конференция пред дипломатите в Централния боен клуб.
" Самолетът F-16 е прелестен, само че с цел да бъде този аероплан оперативно подготвен да има (бойни) качества, това е най-малкото. На земята би трябвало да има и голям пакет, включващ наземно стратегическо съоръжение за обмисляне на задачи, подготовка и инфраструктура ", съобщи Радев. По думите му даже една дребна част от този минимално нужен пакет да липсва, качествата на самолета деградират доста и той може даже да не излети.
Какво е мнението на президента за изтребителите - припомнете си в този материал.
Радев е сигурен, че крайната цена на изтребителите ще е доста по-висока от тази, за която приказват ръководещите. 
" Тази цена, която сме договорили, в близко време ще набъбне съществено. Това, което в този момент не се калкулира, ще бъде твърдо закупено. То ще бъде предоставено под формата на съоръжение, артикули и услуги ", предизвести президентът, който счита, че има доста скрити разноски към американския изтребител.
Президентът влезе в неприсъствен разговор и с премиера Борисов, който се изрече по-рано на същото събитие. " Виждам, че сме експерти по кугари, спартани и пантери (видове транспортни самолети и хеликоптери). Основнaтa им задача е да транспортират хора и товари от точка A до точка Б. Основното за изтребителя е да придвижва въоръжение и да го употребява ", означи Радев.
Как ще бъдат платени парите за новите бойни самолети, прочетете в този материал.
Президентът схваща комплицираната обстановка, в която се намира държавното управление, поради високата цена на изтребителите, само че е отчаян от неизпълнените обещания.
" Напълно разбирам държавното управление, то е притиснато. Ако някой е имал да упорства за нещо, трябвало е да упорства да се съблюдава финансовата рамка. Всички тези задължения, които се поеха първоначално – че ще има разсрочено заплащане, индустриално съдействие, цялостен пакет въоръжение и съоръжение – нищо не остана от тях ", уточни Румен Радев.
Той предизвести, че покупката на самолета може да повлияе и на упоритостите на България за участие в еврозоната. " Разбирам, че държавното управление е притиснато, тъй като разгласи такава ниска рамка, а психически стана висока рамка и тъй като наближаваме прага за недостиг по маахстрихтските критерии, а желаеме да нападаме еврозоната ", сподели Радев.
Правителството към този момент утвърди увеличение на разноските на Министерството на защитата с 2.1 милиарда лева, с цел да бъдат платени самолетите. Сделката за F-16 изисква утвърждението на Народното събрание, както и актуализация на държавния бюджет, които ще бъде гласувани от депутатите на следващия ден заран. 
Кога най-рано България ще получи мечтаните изтребители, прочетете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР