Президентът на Република Албания Илир Мета е на двудневно официално

...
Президентът на Република Албания Илир Мета е на двудневно официално
Коментари Харесай

Радев: България и Албания споделят обща визия за бъдещето на нашия регион


Президентът на Република Албания Илир Мета е на двудневно публично посещаване у нас по покана на българския си сътрудник Румен Радев. Двамата президенти дават изказвания след срещата си.

България и Албания не са просто съдружници, ние сме сътрудници, другари. Значим принос за това има и забележителното българско малцинство в Република Албания, сподели президентът Радев, представен от Българска национална телевизия.

Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия район, на правилото на добросъседство, на следване на правилата на Европейския съюз и НАТО.

Държавният глава регистрира като позитивен факт, че към този момент има директна самолетна връзка сред София и Тирана.

Важна част от нашия разговор беше укрепването на сигурността в района, поздравявам готовността на Албания да се включи в многонационалната бойна група. България поддържа започването на договаряния с Република Албания, без условия. Той регистрира дълбоките промени, които е подхванала албанската страна, с неизменност и явен фокус във всички значими области. България постоянно е била главен мотор на процеса на разширение към Западните Балкани, сподели президентът.
Двамата осъждат братоубийствената война в Украйна, както и приканват за без значение интернационално следствие на зверствата в Буча.

Разгледахме и стратегическия план "Коридор номер 8 ". На лице е закъснение, само че това, което започнахме - подписаният меморандум сред България, Северна Македония и Албания за разглеждането на този план в единение е основен. Кризата сподели, че този план е значим за сигурността, съобщи Румен Радев.

В 9.00 ч. пред храм-паметника „ Св. Александър Невски “ президентът Румен Радев посрещна албанския си сътрудник с публична гала. Президентът Мета постави венец пред паметника на Незнайния боец.

След това двамата президенти разговаряха на „ четири очи “, състояха се и пленарни диалози сред българската и албанска делегации.

Във фокуса на диалозите са били тематики за районното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР