Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес, който бе обявен за

...
Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес, който бе обявен за
Коментари Харесай

Флорентино Перес: УЕФА не може да ни спре, ще спасим футбола

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес, който бе разгласен за началник на новосъздадената Европейска Суперлига, гостува в тв предаването El Chiringuito и разяснява плана, който заплашва да промени футбола.

" Големите клубове в Англия, Италия и Испания трябваше да намерят решение по какъв начин да излязат от ужасната обстановка, в която изпаднаха поради пандемията. Европейската асоциация на клубовете твърди, че сме изгубили към 5 милиарда евро, което е доста неприятно. В Реал Мадрид имахме бюджет от 800 млн. евро при започване на предишния сезон, а завършихме със 700 млн. През актуалната акция от 900 млн. да забележим дали ще стигнем до 600 млн. За два сезона сме изгубили 400 млн. евро ", изясни Перес.

Той изясни и с каква цел е основан планът.

" Когато нямаш никакви доходи отвън тези от телевизионните права, най-хубавият метод да спечелиш средства е като играеш по-голям брой атрактивни мачове. От тази изходна позиция стартирахме. Стигнахме до решението, че с мачове от Суперлигата в средата на седмицата, вместо от Шампионската лига, ще можем да ограничим загубите.

Футболът е единственият световен спорт. А тези 12 клуба имат почитатели по всички точки на света. Това няма да е лига на богатите, а лига, която да избави футбола. Не е правилно, че желаеме богатите да станат по-богати, а бедните - още по-бедни. Утре с Жоан Лапорта ще разбираем по какъв начин считаме да спасим дребните клубове, тъй като в противоположен случай футболът ще изчезне ", предизвести босът на Реал Мадрид.

Флорентино Перес упорства и за промени в УЕФА.

" Президентът на УЕФА Александър Чеферин не може да си разреши да насочва обиди, както направи с Андреа Аниели. Това е неоправдателно. УЕФА би трябвало да се промени. Не желаеме президент, който да наскърбява хората. Искаме бистрота.

Засега не сме канили Пари Сен Жермен в Суперлигата, нито Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Не знам за какво някои споделят, че това ще е краят на вътрешните шампионати. Никой със здрав разсъдък не желае сходно нещо. Това, което ще донесе пари, са 15 сигурни участника в шампионата, които да играят между тях всяка седмица. Да вземем за образец баскетбола. Ние играем в испанската Лига Ендеса и в Евролигата. Никой няма нищо срещу. Защо Суперлигата във футбола да е по-лоша? ", попита риторично той.

Футболният началник не се тормози от вероятно изваждане на Реал от Шампионската лига през сегашния сезон.

" Няма по какъв начин да ни изхвърлят нито от Шампионската лига, нито от Ла Лига. Защитени сме. Футболистите би трябвало да са спокойни, тъй като и заканите, че няма да им бъде разрешено да играят за националните си тимове на огромни шампионати, няма да се осъществят. УЕФА няма позитивен имидж, там липсва бистрота. Те показаха един план за Шампионската лига, който никой не разбра. Той би трябвало да влезе в действие от 2024 години, само че до тогава ние ще сме мъртви! Има клубове, които изгубиха стотици милиони ", посочи президентът на Реал Мадрид.

Според него Суперлигата ще помогне за развиването на футбола.

" Целта ни е да стартираме колкото се може по-скоро. Ще приказваме с УЕФА и ФИФА, не виждам за какво те са ядосани. УЕФА създаде нов формат, който не разбирам, а и не подсигурява нужните доходи за спасяването на футбола. Когато споделям, че ще спасим футбола, имам поради да спасим всички, тъй че най-малко в идващите 20 години да сме спокойни. Ситуацията е доста трагична. Вярваме, че този формат може да помогне на играта, както Купата на европейските първенци го направи през 50-те години на предишния век.

Това няма да е затворена лига. Независимо кой е победител, ще има пет свободни места за други от най-хубавите тимове. Футболът би трябвало да се промени, да се приспособява към времето, в което живеем. Младите от ден на ден губят интерес към играта. Тези сред 16 и 24 години към този момент не се вълнуват от футбол, тъй като има огромен брой мачове без конспирация. По-малката публика, води до по-малко доходи от тв права. Нещо би трябвало да се направи, а тези 12 тима, както и още няколко, имат почитатели по целия свят ", сподели още Флорентио Перес и добави, че договорът сред клубовете-основатели на Суперлигата е подобен, че никой от тях не може да се откаже и да я напусне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР