Президентът на Полша заяви в четвъртък, че е започнал процедура

...
Президентът на Полша заяви в четвъртък, че е започнал процедура
Коментари Харесай

Полският президент подготвя амнистия за осъдените депутати

Президентът на Полша съобщи в четвъртък, че е почнал процедура за опрощение на двама от министрите от последното държавно управление, които бяха вкарани в пандиза тази седмица за корист с власт , ескалирайки опълчването му с новата администрация, предава Ройтерс.

Съобщението на президента Анджей Дуда, съдружник на предходното държавно управление, става последният поврат в сагата, която вкара страната в политически ужас, откогато властта мина към нова проевропейска коалиция след изборите през октомври.

Бившият вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместител Мачей Васик и отведени в пандиза.

Публичните арести идват на фона на напъните на новия министър председател Доналд Туск да анулира политиката на своя предходник - националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС) и да накаже упрекнатите в непозволени дейности по време на нейното ръководство.

След арестите, до момента в който Камински и Васик не бъдат освободени.

" Реших да стартира процедура за опрощение ", сподели президентът на конференция в четвъртък. Той съобщи, че подава молба до основния прокурор за прекъсване на присъдите на двамата настощи депутати и някогашни министри.

Междувременно двамата наказани.

Докато той приказва, хиляди последователи на ПиС се събраха в столицата Варшава, с цел да стачкуват против задържането на някогашните министри и промените на държавните медии при новото държавно управление.

Това е вторият път, когато Дуда започва процедура за опрощение на двамата наказани по същия случай .

Камински и Васик бяха наказани за първи път за корист с власт през 2015 година, защото разрешиха на сътрудници да употребяват клопка в следствие. Те отхвърлиха да са направили нарушаване и през 2015 година бяха помилвани от Дуда, което им разреши да заемат държавните си постове.

Миналата година, откакто Туск пристигна на власт, Върховният съд разпореди, че делото би трябвало да бъде обновено и

Те не бяха изпратени незабавно в пандиза, защото се разигра юридически спор дали са изгубили имунитета си против наказателно гонене като членове на Народното събрание.

Бившето държавно управление на ПиС вкара промени през осемте си години на власт, които съгласно критиците подкопаха независимостта на съдилищата и хвърлиха правосъдната система в безпорядък.

Новото държавно управление на Туск се пробва да анулира тези промени, с цел да отблокира милиарди евро, които Европейският съюз замрази в отговор на политиките на предходното държавно управление.
 Доналд Туск упрекна президента, че пази депутати да не отидат в пандиза
Доналд Туск упрекна президента, че пази депутати да не отидат в пандиза

Очертава се мъчно общуване сред президент и държавно управление
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР