Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че една от основните

...
Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че една от основните
Коментари Харесай

Дуда: Полското председателство на ЕС ще цели разширяването на ЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда съобщи, че една от главните цели на председателството на страната му на Европейския съюз през 2025 година ще бъде присъединението на Украйна и Молдова, както и на страните от Западните Балкани към съюза.


Като цяло, сподели той, Полша ще има три съществени цели: подсилване на връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, присъединение на нови членове към Европейски Съюз и усилване на енергийната сигурност на Европейски Съюз.

" Втората цел е по-нататъшното разширение на общността с включването на Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани, а в бъдеще и на други страни, които се стремят да се причислят към Европейски Съюз ", съобщи Анджей Дуда.

През май ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели на Володимир Зеленски, че ще инициира разискване на вероятността за присъединение на Украйна към Европейски Съюз в края на 2023 година Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Украйна ще бъде призната в Европейски Съюз след края на руско-украинския спор.

На 4 март 2022 година Молдова подаде молба за присъединение към Европейския съюз. В края на юни страната получи статут на претендент за участие. Молдовските управляващи възнамеряват да създадат европейската интеграция на страната безалтернативна. Президентът Майя Санду чака страната, дружно с Приднестровието, да се причисли към Европейски Съюз до 2030 г./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР