Президентът на Полша Анджей Дуда в понеделник вечерта даде на

...
Президентът на Полша Анджей Дуда в понеделник вечерта даде на
Коментари Харесай

Моравецки има 14 дни, за да състави новото полско правителство

Президентът на Полша Анджей Дуда в понеделник вечерта даде на премиера Матеуш Моравецки мандат да сформира ново държавно управление, съобщава PAP.

В понеделник се проведе учредителната сесия на 10-ия мандат на Сейма, долната камара на Народното събрание, както и сесията на 11-ия мандат на Сената. В сходство с конституцията министър председателят подаде оставка от държавното управление на първата сесия на Сейма.

Припомняме, че Дуда разгласи в послание преди седмица, че след разбор и съвещания е решил да повери задачата за сформиране на ново правителство на Моравецки. Тогава той уточни, че нито една комисия не е спечелила независимо болшинство вследствие на парламентарните избори.

" Така взех решение да продължа положителната парламентарна традиция, съгласно която спечелилата група първа получава шанса да сформира държавно управление ", сподели тогава президентът.

В рамките на 14 дни след назначението си министър-председателят ще би трябвало да показа на долната камара програмата за деяние на държавното управление дружно с предложение за избор на доверие. За гласоподаване на вота на доверие е належащо цялостно мнозинство при съществуване на най-малко половината от законоустановения брой национални представители (231 от 460).

" Сега сме изправени пред интервал на образуване на държавно управление и желая да поканя всички да се причислят към обединението на полските въпроси ", сподели Матеуш Моравецки в послание към Народното събрание по-рано в понеделник, откакто подаде оставка дружно с кабинета си.

Според резултатите от парламентарните избори в Полша на 15 октомври ръководещата партия " Право и правдивост " печели 35,4% от гласовете, а Гражданската коалиция - 30,7%, само че дружно с опозиционните Трети път (14,4%) и Новата Левица (8,6%) получава болшинство в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР