Президентът на Полша Анджей Дуда приветства решението на САЩ да

...
Президентът на Полша Анджей Дуда приветства решението на САЩ да
Коментари Харесай

Дуда: Планираната военна база на САЩ в Полша укрепва сигурността срещу заплахите от Русия

Президентът на Полша Анджей Дуда приветства решението на Съединени американски щати да базират командването на своята Пета войска на полска територия , което по думите му е реализиране на отдавнашна фантазия и явен сигнал към Русия, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден, на срещата на върха на НАТО в Мадрид, а мериканският президент Джо Байдън сподели, че Съединените щати ще усилят военното си наличие в Европа в жива мощ и техника и че в отговор на опасността от Русия след нашествието ѝ в Украйна ще разположат в Полша нова основна квартира на армията.

" Това е вест, която чакахме от дълго време. Това е реалност, която укрепва доста нашата сигурност...  в сложната обстановка, в която се намираме ", съобщи полският президент на конференция в испанската столица. 

" Нещо, което изглеждаше за мнозина невероятно, се реализира през днешния ден ", написа в " Туитър " заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач. По думите му " непрекъснатото наличие на Съединени американски щати в Полша " също е явен сигнал към Русия.

Байдън посети Полша през март - малко откакто Русия атакува Украйна - и сподели, че американските бойци на полска територия се намират " измежду борбата сред демокрацията и олигархията ". Още преди съветското настъпление в Украйна Съединени американски щати имаха в Полша към 4500 бойци в контингент на НАТО и на двустранна основа. Повечето от тях са ситуирани в западната част на страната и съставът им се подменя от време на време.

Полското знаме няма място в мемориални комплекси в Русия поради русофобската политика на Варшава и Москва отхвърля претенциите на полската страна по този въпрос. Това съобщи от своя страна говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова , представена от ТАСС.

" Когат о публична Варшава заема откровена враждебна позиция по отношение на Русия, а полски публични лица... се надпреварват по русофобия , при което вършат всичко това обществено, кой кого ще надвика, наличието на флага на Полша на територията на съветски държавни институции е несвоевременно ", сподели Захарова на конференция. Тя изясни по този начин премахването на полските национални флагове от полските военни гробища в Катин (Смоленска област) и Медное (Тверска област). Захарова означи, че Русия не е поемала никакви писмени задължения за тези знамена и наличието им е било единствено жест на благосклонност от нейна страна.

" Разбира се ние безусловно не одобряваме каквото и да били искания на полските управляващи по този въпрос ", акцентира говорителката на съветското министерство на външните работи. Същевременно тя съобщи, че в Полша се води целенасочена акция за заличаване на мемориалното завещание на Русия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР