Президентът на Полша Анджей Дуда представи списък от въпроси към

...
Президентът на Полша Анджей Дуда представи списък от въпроси към
Коментари Харесай

Полският президент предлага референдум заради спора с ЕС

Президентът на Полша Анджей Дуда показа лист от въпроси към гласоподавателите за нова конституция на страната. Предлага се референдумът да се организира на 10 и 11 ноември, само че той няма да има наложителен темперамент.

Сред поставените въпроси е дали полските закони да имат преимущество пред европейското законодателство. Предлага се също по този начин в преамбюла на конституцията да попада постановката за християнското завещание на Полша, съобщи БГНЕС.
Гласоподавателите ще имат опция да се произнесат и по въпросите дали президентът да има повече власт и дали пропорционалната изборна система да бъде сменена с мажоритарна.
Управляващата партия " Право и правдивост " е отрицателно настроена към сегашната полска конституция, само че към момента не се е произнесла по предложенията на Дуда. Това може да стане още идната седмица, когато Сенатът ще взема решение дали да бъде призован референдумът. Дори допитването до народа да се състои, последната дума ще има долната камара - Сеймът. За смяна в конституцията е належащо болшинство от две трети от депутатите.
Припомняме, че Варшава е в изострен спор с Европейски Съюз за суверенитета си и спазването на някои съществени полезности на общността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР