Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш

...
Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната Мариуш
Коментари Харесай

Първите южнокорейски танкове и гаубици пристигнаха в Полша

Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на защитата Мариуш Блашчак оповестиха, че страната им е получила първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея. Двамата приветстваха бързото осъществяване на договорката, която двете държави сключиха през лятото поради войната в прилежаща Украйна, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Дуда и Мариуш Блашчак бяха на полското военно пристанище Гдиня, което се намира на балтийското крайбрежие, по случай идването на първите 10 танка от вида „ Черна пантера К2 “ и на 24 гаубици вид „ Буря К9 “. Сделката със Сеул е на стойност 5,8 милиарда $.

Те подчертаха, че Южна Корея бързо е отвърнала на потребността на Полша, която съществено увеличи капацитета си за въздържане и защита поради войната на Русия в Украйна.

Длъжностни лица на корейското държавно управление и на военната промишленост също участваха.

„ Това е бъдещето, това е същинско укрепване на сигурността в Полша “, сподели Дуда. „ За да спрем експанзията, с цел да спрем врага, е нужно армията да разполага с това съвременно съоръжение “, добави той.

Очакват се още доставки през 2025 година

Консервативното държавно управление във Варшава е в развой на пазаруване и на корейски изтребители от вида „ ФА-50 “, произведени взаимно от „ Корея Eъроспейс “ и „ Локхийд Мартин “, за към 3 милиарда $.

Полша търси също и трансфер на технологии, с цел да може да стартира произвеждане на вътрешния пазар.  
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР