Президентът на Полша Анджей Дуда е подписал снощи закона, който

...
Президентът на Полша Анджей Дуда е подписал снощи закона, който
Коментари Харесай

Полският президент подписа ключова съдебна реформа

Президентът на Полша Анджей Дуда е подписал нощес закона, който отстранява противоречивата дисциплинарна камара към Върховния съд и я заменя с различен орган, заяви през днешния ден президентската канцелария, съобщи АП.

Законодателната смяна цели да убеди Европейската комисия да деблокира милиардите евро от фонда за възобновяване от пандемията, които са предопределени за Полша, само че които бяха замразени поради политическата интервенция в полската правосъдна система.

Председателката на комисията Урсула фон дер Лайен е предизвестила, че няма да бъдат отпускани пари, в случай че Полша не подсигурява самостоятелност на правосъдната власт - да отстрани съществуващата дисциплинарна камара, да пренапише нейните правила и да разреши преразглеждане на случаите на магистратите, глобени от камарата.

Въпросната дисциплинарна камара струваше скъпо на Полша - Съдът на Европейски Съюз осъди Варшава на санкция от един милион евро дневно, до момента в който не я разпусне, напомни АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР