Президентът на Перу Педро Кастильо смени висши служители на перуанската

...
Президентът на Перу Педро Кастильо смени висши служители на перуанската
Коментари Харесай

Президент уволни високопоставени служители на полицията

Президентът на Перу Педро Кастильо смени висши чиновници на перуанската национална полиция (ПНП), две седмици откакто чиновници за битка с корупцията нахлуха в постройката на държавното управление с позволение на съда, издирвайки балдъзата на президента, която е обект на следствие, съобщи Франс прес, заяви Българска телеграфна агенция.

Промените засягат основното командване, генералния щаб и основния инспекторат на националната полиция. Кастильо разказа като " противозаконна " осъществената в държавния замък полицейска акция, при която полицейски екипи и прокурори издирваха в продължение на няколко часа неговата балдъза Йенифер Паредес, упрекната от вътрешното министерство, че е част от хипотетична корупционна мрежа, ръководена от самия президент и брачната половинка му Лилия Паредес.

Действията на полицейските чиновници, ръководени от полковник Харви Колчадо, накараха юристите на президента Кастильо да подадат тъжба против него в службата на генералния контрольор на националната полиция, заяви локалният щемпел.

Председателката на перуанския парламент Лейди Камонес, упрекна в пост в Туитър президента Кастильо в „ нов акт на корист с власт “ за персонални цели и го укори, че " попречва следствието ". Тя посочи, че министърът на вътрешните работи Уили Уерта ще бъде поканен идната седмица да приказва пред комисията по защита, " с цел да рапортува за аргументите, довели до тези противоречиви промени ".

Правозащитникът Карлос Ривера Пас също вижда в дейностите на президента " корист с власт, която може да бъде обвързвана с възпрепятстване на следствията против Кастильо ". Абел Гамара, заместник-вътрешен министър, увери, че оповестените през вчерашния ден смени на високопоставени чиновници са естествено решение, тъй като има промяна на министъра на вътрешните работи. В момента президентът Кастильо е обект на шест следствия от страна на прокуратурата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР