Президентът на Перу Дина Болуарте откликна рано тази сутрин на

...
Президентът на Перу Дина Болуарте откликна рано тази сутрин на
Коментари Харесай

Президентът на Перу откликна на исканията на протестиращи и предложи предсрочни избори


Президентът на Перу Дина Болуарте откликна рано тази заран на настояванията на протестиращи и разгласи в телевизионно послание, че ще изпрати до Конгреса предложение за производство на изборите на по-ранна дата, съобщи Асошиейтед прес.

Решението на Болуарте беше оповестено на фона на многохилядни демонстрации, които не престават в Перу, с искане тя да подаде оставка и да бъдат планувани избори, на които да бъдат определени нов президент и нов законодателен орган. Протестите към този момент взеха жертви. Има най-малко два смъртни случая в далечен регион в Андите, оповестиха управляващите.

Болуарте сподели, че ще предложи произвеждането на общи избори през април 2024 година

В разгара на политическата рецесия доста стачкуващи упорстват за освобождението от ареста на лявоцентристкия президент Педро Кастильо, отхвърлен от власт от законодателите предходната сряда, откакто се опита да разпусне Конгреса преди  той да гласоподава импийчмънт против него.

В столицата Лима стачкуваха стотици хора, а полиция за битка с вълнения употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне.

Протестите, които раздрусват Перу, са най- яростни в селските региони, които са бастион на Кастильо – някогашен преподавател в селско учебно заведение и дилетант в политиката, приближаващ от безпаричен планински регион в Андите. Протестиращи подпалиха полицейски сектор, вандализираха малко летище, употребявано от въоръжените сили, и шестваха по улиците.

Смъртта на 15-годишно момче, умряло от пострадване по време на митинг в отдалечено населено място в Андите, накара членката на Конгреса Мария Тайпе Коронадо да насочи трогателно искане към Болуарте да се отдръпна.

60-годишната вицепрезидентка Болуарте небрежно постави клетва, с цел да размени Кастильо, часове откакто той смая страната, нареждайки разформироване на Конгреса, който на собствен ред го в профил от служба заради „ непрекъсната морална некадърност “ да извършва отговорностите си. Кастильо беше задържан по обвиняване в протест.

Неуспешният ход на Кастильо беше осъществен часове, преди доминираният от опозицията Конгрес за организира трето гласоподаване за импийчмънт против него.

Оттогава митингите в Перу не престават на разнообразни места в страната.

За последните 6 години Перу е имало шестима президенти, в това число трима единствено в границите на една седмица през 2020 година, когато Конгресът приложи правото си на импийчмънт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР